maandag 2 september 2013

Herdenkingsjaar 1714-2014

Op 11 september 2014 zal het 300 jaar geleden zijn dat de stad Barcelona, tijdens de Spaanse Successieoorlog, in handen viel van de troepen van Bourbon. Zoals ik al in een eerder artikel over de feestdag van Catalonië besprak, was deze dag bepalend voor de verdere geschiedenis van de regio. Hoewel 11 september 1714 een nederlaag betekende voor de Catalanen, werd er toch voor gekozen om van deze dag de officiële Catalaanse feestdag te maken.

Tricentenari

Het stadsbestuur van Barcelona organiseert vanaf eind 2013 een heel jaar lang, in samenwerking met de Catalaanse regering, een brede waaier aan aktiviteiten. De bedoeling is te laten zien hoe de stad er uitzag in de 18de eeuw, hoe groot de impact was van de feiten van 11 september 1714 en deze te zien in het licht van de recente ontwikkelingen in de regio. De roep om economische en politieke onafhankelijkheid van Catalonië is de laatste jaren namelijk sterk gegroeid.

Het herdenkingsjaar “Tricentenari “ omvat onder andere tentoonstellingen, workshops, rondleidingen, debatten en verschillende feestelijke aktiviteiten. De officiële start van het jaar wordt gehouden in Born Centre Cultural van 12 tot 28 september. De inhuldiging van “Tricentenari” valt samen met de opening van dit culturele centrum, dat ondergebracht is in de prachtige voormalige overdekte markt van El Born. Dit marktgebouw werd tussen 1874 en 1876 geconstrueerd en was één van de eerste belangrijke ijzeren constructies in Barcelona. Van 1878 tot 1977 deed het complex dienst als overdekte markt.

Bij de recente renovatiewerken van de Mercat del Born zijn belangrijke archeologische ontdekkingen gedaan. Het gaat hierbij over resten van middeleeuwse huizen en installaties die in de eerste helft van de 18de eeuw op bevel van Spaanse koning Felipe V werden afgebroken voor de aanleg van een citadel, een militaire vesting. Een groot deel van deze ontdekkingen blijft permanent zichtbaar voor het publiek.

Een volledig en aktueel overzicht van de aktiviteiten van het herdenkingsjaar 1714-2014 kun je nalezen op de website van Tricentenari (in het Catalaans, Spaans en Engels).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten