vrijdag 6 september 2013

Casa Fuster

Aan de Passeig de Gràcia nr 132 staat een pareltje van de modernistische architectuur: het Casa Fuster. De architect Lluís Domènech i Montaner construeerde dit gebouw, in samenwerking met zijn zoon Pere, tussen 1908 en 1911. Het huis was een geschenk van de rijke Mallorcaan Mariano Fuster aan zijn echtgenote Consol Fabra.

Casa Fuster

Casa Fuster ligt vlakbij de Avinguda Diagonal, aan de Jardins de Salvador Espriu, een groene zone die de naam draagt van een bekende Catalaanse dichter. Deze poëet schreef een groot deel van zijn werk in een gebouw op de hoek van de straat.

Voor Lluís Domènech i Montaner was Casa Fuster één van zijn laatste realisaties, de laatste in Barcelona. Hij gebruikte hierbij zijn kenmerkende stijl met robuuste pilaren van roze steen, klaverbladramen en versieringen met bloemmotieven. Op de hoek, tussen de twee vlakke gevels van het gebouw, staat een cilindervormige toren versierd met beeldhouwwerken die doen denken aan zwaluwnesten.

Gedurende een hele tijd was op de benedenverdieping van het gebouw het Café Vienés gevestigd en in de ondergrondse verdieping de danszaal El Danubio. Sinds 2004, na een grondige renovatie, is in Casa Fuster een vijfsterren-hotel ondergebracht van het bedrijf Hoteles Center. Ook het Café Vienés werd in haar oorspronkelijke glorie hersteld en is nu elke dag open van 10 uur ’s ochtends tot middernacht.

Bijzonder in Hotel Casa Fuster is het dakterras dat beschikt over een zwembad en waar je drankjes en hapjes kunt verkrijgen. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht over de Passeig de Gràcia, de heuvel Tibidabo en de Sagrada Família. Het terras is van zondag tot en met woensdag geopend van 12 uur ’s middags tot 2 uur ‘s nachts en van donderdag tot en met zaterdag tot 3 uur.

Heb je niet de kans om in Hotel Casa Fuster te verblijven tijdens jouw stedentrip, dan is het nog altijd een leuk idee om het gebouw te bezoeken. Het dichtstbijzijnde metrostation is Diagonal (lijnen L3 en L5).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten