donderdag 12 september 2013

Stadsfeesten La Mercè 2013

24 september is de feestdag van La Mercè, de patroonheilige van Barcelona. Rond deze dag houdt de stad elk jaar haar Festa Major. Deze stadsfeesten zijn bijzonder populair en trekken telkens tussen de 1,5 en 2 miljoen bezoekers. Gedurende de dagen van de Festa Major de la Mercè kun je gaan kijken naar tientallen concerten, tentoonstellingen, optochten en nog veel meer. In deze post geef ik een kort overzicht van de voornaamste evenementen van dit jaar.

Mercè 2013

De zondag vóór het eigenlijke begin van de feesten, 15 september, wordt de traditionele Cursa de la Mercè gelopen. Deze stadsloop van 10 km door het centrum van de stad lokt steevast veel deelnemers én toeschouwers. Start en aankomst van de race bevindt zich aan Plaça d’Espanya.

Op zaterdagavond 21 september vanaf 21 uur lopen de draken en andere vuurspuwende beesten van de stad een optocht door het centrum. Deze figuren nemen een dag later, op 22 september, vanaf 20u30 deel aan de “correfoc”. Het woord “correfoc” betekent letterlijk "vuurloop". Personen en groepen verkleed als duivels lopen dan met vuurwerk langs toeschouwers en rennen of dansen op het ritme van slagwerk. Zondagnamiddag vanaf 18u30 is er al een aangepaste, minder “vurige” versie van de “correfoc” voor de kinderen.

Nog meer traditie kun je meemaken bij de “sardana”-dansen die op diverse plaatsen en tijdstippen worden georganiseerd. De voornaamste afspraken zijn op het plein voor de kathedraal op zaterdag 21 september vanaf 18 uur en zondag 22 september vanaf 11 uur, diezelfde zondag vanaf 18 uur op Plaça de Sant Jaume en op dinsdag 24 september vanaf 19 uur op Plaça de la Mercè.

Zondagmiddag 22 september vanaf 12 uur is er op Plaça de Sant Jaume het populaire Festa Castellera waarbij verschillende groepen proberen zo hoog mogelijke menselijke torens te bouwen. De dinsdag erna vanaf 12u30 doen de lokale “castellers” het nog eens over.

Op maandag 23 september om 21 uur lopen de reuzen van Barcelona en naburige steden de “xambanga”, een feestelijke stoet. De reuzen van de stad kun je trouwens de hele week van de feesten bewonderen in het Maritiem Museum, vlakbij de Rambla.

Van vrijdag 20 september tot en met dinsdag 24 september kun je dagelijks vanaf 20u45 op Plaça de Sant Jaume gaan kijken naar een klank- en lichtspel tegen de gevel van het stadhuis. Dinsdagavond vanaf 22 uur is er nog de “piromusical”, een spectaculair vuurwerk met muziek. Dit evenement vindt plaats aan de Magische Fontein van Montjuïc, vlakbij Plaça d’Espanya, en lokt elke keer weer honderdduizenden toeschouwers.

Ook muziek speelt een belangrijke rol tijdens de feesten van La Mercè van dit jaar. Op diverse lokaties, waaronder Plaça de Sant Jaume, Plaça de Catalunya en het plein voor de kathedraal zijn er meer dan 100 concerten. Wenen is dit jaar de gaststad van de feesten en daarom treden er verschillende Weense artiesten en orkesten op.

Tegelijk met de stadsfeesten loopt trouwens ook BAM, het Barcelona Acció Musical festival, met tientallen concerten met voornamelijk pop, rock en elektronische muziek. Daarnaast organiseert Casa Àsia van 20 tot 24 september ook nog het Festival Àsia, met Aziatische muziek- en theatervoorstellingen.

Tot slot zijn er naar aanleiding van de stadsfeesten van La Mercè nog tal van aktiviteiten in de haven van Barcelona. Van 21 tot 24 september kun je 30 grote zeilschepen gaan bewonderen en van 25 tot 29 september vind er een zeil-regatta plaats.

Een volledig overzicht van de aktiviteiten kun je consulteren op de website van La Mercè 2013 (in het Spaans, Catalaans en Engels). Je vindt er ook meer informatie over de gratis mobiele app “Line” waarmee je op de hoogte kunt blijven van het laatste nieuws over de feesten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten