maandag 30 september 2013

Torre Bellesguard open voor publiek

Er is goed nieuws voor de Gaudí-liefhebbers. Vanaf nu kun je het modernistische gebouw Torre Bellesguard bezoeken, een bijzonder bouwwerk van Antoni Gaudí aan de voet van de heuvel Tibidabo. Voor de eerste keer is het mogelijk om een kijkje te nemen in zowel de tuinen als het interieur van het huis. Het initiatief gaat uit van de kleinkinderen van de huidige eigenares, die het complex hebben aangepast zodat het nu mogelijk is voor particulieren en groepen om dit prachtige gebouw buiten én binnen te bewonderen.

Torre Bellesguard interieur

Je kunt kiezen uit twee formules. In de eerste plaats biedt men begeleide bezoeken van 1,5 uur aan. Deze vinden plaats in groepen van maximaal 15 personen en zijn beschikbaar in het Spaans, Catalaans en Engels. Het is hiervoor noodzakelijk op voorhand te reserveren via bellesguardbooking@gmail.com.

Daarnaast is het mogelijk om te kiezen voor enkel een bezoek aan de tuin, waarbij je de buitenkant van het gebouw kunt bekijken. Hierbij krijg je een audiogids ter beschikking (in 8 talen). In de oude paardenstal kun je nog kijken naar een documentaire en een fototentoonstelling over Torre Bellesguard.

Naar aanleiding van de openstelling voor het grote publiek van Torre Bellesguard werken sinds een jaar 15 onderzoekers vrijwillig aan een project rond dit gebouw. Zij verzamelen informatie over het complex onder leiding van Manuel Megarde, een specialist met ervaring in het bestuderen van Colònia Güell, een ander meesterwerk van Gaudí. Bij opgravingen op het domein hebben ze al een honderdtal keramieken voorwerpen gevonden, waarvan de oudste dateren van de 2de eeuw voor Christus.

De onderzoekers vermoeden eveneens dat onder het huis tunnels lopen uit de tijd van de Spaanse burgeroorlog (1936-39) en dat er een waterbron ligt die ooit de fontein van de bijhorende kapel vroeger van water voorzag.

Torre Bellesguard opent de deuren van maandag tot en met zaterdag tussen 10 en 19 uur in de zomermaanden en tussen 10 en 16 uur in de winter. Op zondagen blijft het gebouw gesloten. Om er te geraken kun je de lokale trein nemen van de FGC op Plaça Catalunya (lijn L7) en afstappen aan de halte Avinguda Tibidabo. Daarna is het nog een kleine wandeling tot aan het domein. Je kunt ook de metrolijn L3 nemen tot aan de halte Lesseps en daarna buslijn 22.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten