vrijdag 4 oktober 2013

Casa de la Seda

Op de hoek van de Carrer de Sant Pere Més Alt met Via Laietana, vlakbij het Palau de la Música Catalana, staat het Casa del Gremi dels Velers, ook wel Casa de la Seda genoemd. In het Nederlands betekent dit respectievelijk Huis van de Gilde van Zeilwevers of Huis van de Zijde. Het gebouw werd opgericht tussen 1758 en 1763 en deed dienst als zetel van de gilde van de wevers van zeilen die in Barcelona al bestond sinds 1553. Vanaf het einde van de 17de eeuw kende deze beroepstak een enorme expansie dankzij de groeiende vraag naar zeilen voor het toenemende zeevaartverkeer.

Casa de la Seda

Het project van de bouw van het Casa de la Seda stond onder leiding van Joan Garrida. Delen van de oorspronkelijke 18de eeuwse fresco-lijntekeningen (sgraffiti) kun je nog zien aande gevel die uitgeeft op de Via Laietana en de zijmuur. De andere gevel, die uitgeeft op een pleintje, was oorspronkelijk een tussenmuur. Bij de aanleg van de Via Laietana werd deze scheidingswand omgevormd door buitengevel en bracht de stukadoor Ferran Serra er tekeningen op aan in dezelfde stijl als diegene die al op de andere gevels te zien waren.

Onder leiding van de architect Jeroni Martorell werd het gebouw tussen 1928 en 1932 gerenoveerd. Het gebouw huisvest tegenwoordig het Col•legi de l’Art Major de la Seda de Barcelona, de beroepsvereniging van de zijde-industrie. Gedurende de laatste jaren is het complex nogmaals volledig gerenoveerd. Dat betekent dat niet alleen de gevels, balkons en muurtekeningen maar ook de zalen, het meubilair en de tapijten compleet vernieuwd werden. Een bezoek brengen aan het Casa de la Seda loont dan ook zeker de moeite. Het bedrijf Cases Singulars organiseert regelmatig rondleidingen.

Diverse zalen van het gebouw kunnen ook afgehuurd worden voor feesten en bijeenkomsten. Meer informatie hierover kun je nalezen op de website van het Casa de la Seda.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten