maandag 7 oktober 2013

Vernieuwde markt Els Encants

Sinds vorige maand is de emblematische markt Els Encants Vells verhuisd. Deze openluchtmarkt die plaatsvond op een terrein aan Plaça de les Glòries is nu te vinden aan de andere kant van het plein in een nieuw complex voorzien van enkele hoogtechnologische snufjes, zoals het bijzondere dak dat bescherming biedt tegen zon en regen. Samen met de wolkenkrabber Torre Agbar en het nieuwe design-museum van Barcelona in dezelfde buurt behoort de markt voortaan tot de moderne pronkstukken van de stad.

Markt Els Encants

De Mercat dels Encants Vells, die ook Fira de Bellcaire wordt genoemd, is één van de oudste markten van Europa. De geschiedenis ervan gaat terug tot de 14de eeuw. Sinds 1928 hield men de markt op het terrein aan Plaça de les Glòries. Meer dan 500 handelaren en meer dan 100.000 bezoekers per week maakten van deze markt gedurende vele jaren een indrukwekkend schouwspel.

Vijf jaar zijn er verstreken tussen de beslissing om de markt Els Encants te verhuizen en de werkelijke overstap naar het nieuwe gebouw op 25 september jongstleden. Trouwens, men laat tegenwoordig vaak het woord “Vells” weg uit de naam want dat betekent “Oud” en het gaat nu eenmaal over een nieuw complex...

De aanleg van het nieuwe complex kreeg in de loop der jaren te maken met diverse controverses en vertragingen. Op het laatste moment, in juli 2013, werd de opening van de markt nog met enkele maanden uitgesteld. Een forse regenbui had toen veel waterschade toegebracht aan het gebouw. Het bleek dat het afvoersysteem niet voldoende bestand was tegen dergelijk hevige buien en moest ingrijpend aangepast worden.

Op de Mercat dels Encants vind je allerhande nieuwe en tweedehandsspullen, van handwerk tot brocanterie en technologische apparatuur, en volgens de handelaren steeds aan de allergoedkoopste prijs. In het nieuwe complex staan er 283 kramen, winkeltjes en cafeetjes en zijn er 270 parkeerplaatsen.

De markt is open op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 9 tot 20u. Een veiling met speciale objecten en verzamelingen vindt plaats op maandag, woensdag en vrijdag tussen 8 en 9u30 ‘s ochtends. Meer informatie kun je nalezen op de website van Els Encants Barcelona.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten