vrijdag 8 november 2013

Casa Sayrach

Op de hoek van de Avinguda Diagonal met de Carrer d’Enric Granados staat het huis dat beschouwd wordt als het laatste modernistische gebouw van Barcelona, het Casa Sayrach. In het bouwwerk vind je vele elementen terug die eerder door de meesters van het modernisme gebruikt waren in hún realisaties.

Casa Sayrach

Casa Sayrach dateert uit 1918. Hoewel het project ondertekend is door Gabriel Borrell, was het de architect-schrijver Manuel Sayrach die het gebouw ontwierp. Hij was de zoon van de promotor van het project. Manuel Sayrach had zijn architectuurstudies nog niet beëindigd toen hij dit interessante huis uittekende. Hij was hierbij duidelijk geïnspireerd door de kromme lijnen die Antoni Gaudí veelvuldig gebruikte bij zijn ontwerpen.

Op de hoek van de twee gevels staat een cilindervormige galerij met daarboven een torentje. Een ander opvallend element kun je zien boven de ingang. Het betreft een galerij met kolommen en grote vensters op de eerste verdieping. Binnenin het gebouw valt voornamelijk de uitbundig gedecoreerde inkom en trap op. Naast Casa Sayrach staat een ander, minder interessant gebouw dat door dezelfde architect werd ontworpen. Dat huis dateert uit 1926.

Casa Sayrach bevindt zich aan de Avinguda Diagonal nrs 423-425, vlakbij Plaça de Francesc Macià. Het dichtsbijzijnde metrostation is Hospital Clínic (blauwe lijn L5). Het gebouw is niet vrij toegankelijk maar met een beetje geluk kun je wel een glimp opvangen van het portiek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten