maandag 4 november 2013

Noordstation van Barcelona

Het belangrijkste busstation van Barcelona is het Estació del Nord, officieel Barcelona Nord geheten. Dit voormalige treinstation ligt vlakbij de Arc de Triomf. In het complex ligt ook een sportcentrum waar tijdens de Olympische Spelen van 1992 de competities teafeltennis werden gehouden. Het Estació del Nord heeft verbindingen met de metro (lijn L1), drie lijnen van de lokale trein (R1, R3 en R4) en een lijn van de regionale trein (R12).

Noordstation Barcelona

De geschiedenis van dit station gaat terug tot 1852, toen de Compañia del Ferrocarril de Zaragoza a Barcelona de toelating kreeg om een treinstation te bouwen voor de verbinding tussen Barcelona en Zaragoza. Het gebouw werd aangelegd in 1861 en in gebruik genomen op 21 mei 1862.

In 1878 nam de Compañia de los Caminos de Hierro del Norte de España het bedrijf over dat tot dan eigenaar was van het complex. Om die reden werd het station in de volksmond al gauw Barcelona Nord genoemd. Rond het einde van de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw onderging het gebouw meerdere renovaties. In 1910 breidde men het complex uit met een metalen overkoepeling en in 1912 creëerde men een nieuwe toegang aan de straat die nu Avinguda de Vilanova heet.

In 1941 werd het bedrijf Compañia de los Caminos de Hierro del Norte de España genationaliseerd en opgenomen in het Red Nacional de los Ferrocarriles Españoles (RENFE). Het Estació del Nord kreeg de naam Barcelona-Vilanova maar de oude benaming Barcelona Nord bleef populair. In 1972 besloot het Spaanse ministerie van Openbare Werken om het station te sluiten. De bestaande lijnen werden vanaf dan afgeleid naar het Estació de França. De daaropvolgende jaren bleef het complex buiten gebruik.

In 1983 kocht het stadsbestuur van Barcelona de terreinen van RENFE, met een totale oppervlakte van meer dan 55.000 m2. De bedoeling was het oude station om te vormen tot busterminal voor lange afstandslijnen en er een Transportmuseum in onder te brengen. Dit laatste plan is nooit gerealiseerd. Men nam zich ook voor er een auditorium en congreszalen te construeren maar deze plannen zouden vele jaren aanslepen.

Het grootste deel van de terreinen bleven nog jaren braak liggen, tot de organisatie van de Olympische Spelen 1992 besloot om er de competities tafeltennis te houden. Bij de verbouwingen bleef een groot deel van de originele structuur bewaard. Het sportcomplex werd ingehuldigd in 1991, voor het houden van de wereldkampioenschappen tafeltennis. Naast het sportcentrum bouwde men er een kwartier voor de lokale politie, een nieuw busstation en een park.

Ná de Olympische Spelen van 1992 nam men het busstation in gebruik met de officiële naam Barcelona Nord. Vanaf dan kwamen de lange afstandsbussen enkel nog aan in dit station en het Estació de Sants. Het Estació del Nord heeft tegenwoordig onder andere busverbindingen met Valencia, Alicante, Murcia en de regio’s Andalucia, Extremadura, Galicië, Castilla y León en Baskenland, en internationale verbindingen via ondermeer het bedrijf Eurolines.

Later werden op de voormalige terreinen van RENFE nog het Teatre Nacional de Catalunya (1996) en L’Auditori de Barcelona (1999) geopend. Hiermee waren enkele aanslepende plannen van het orginele project uit de jaren 1980 toch nog gerealiseerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten