maandag 9 december 2013

Openingsuren tijdens de feestdagen

Als je met Kerstmis of Nieuwjaar naar Barcelona komt, vraag je je misschien af wanneer precies de winkels en bezienswaardigheden geopend zijn en wat het uurrooster is van het openbaar vervoer. Vandaar dat ik deze keer mijn post wijd aan de diverse openingsuren tijdens de feestdagen.

Feestdagen Barcelona

Op de vooravond van Kerstmis en op oudejaarsdag sluiten een heleboel winkels al kort na de middag. De grotere winkels en ketens, zoals het warenhuis El Corte Inglés, blijven geopend tot in de vooravond. Op 25 en 26 december, 1 januari en 6 januari (Driekoningen) zijn de meeste winkels en supermarkten gesloten. Alleen in het toeristische centrum kun je dan terecht in een aantal winkels. Onder andere souveniershops zijn in principe elke dag open.

Een restaurant vinden tijdens de feestdagen is geen probleem. De meeste eetgelegenheden blijven gewoon open, zeker omdat er in deze periode veel toeristen in de stad verblijven. Als je uit wil gaan eten, raad ik wel aan om je tafel op voorhand te reserveren.

Op eerste en tweede kerstdag, Nieuwjaar en Driekoningen zijn de meeste bezienswaardigheden en musea gesloten maar er zijn uitzonderingen. Ik zal hieronder een overzicht geven van de voornaamste toegankelijke attracties. Staat de lokatie die je wilt bezoeken er niet tussen en ben je liever zeker dat je niet voor gesloten deuren zal staan, kijk dan even op de website van de betreffende attractie.

De Sagrada Família is op 25 en 26 december en op 1 en 6 januari open van 9 tot 14u. Casa Batlló en Parc Güell openen de deuren telkens de hele dag volgens het gebruikelijke uurrooster. De Magische Fontein van Montjuïc houdt speciale kerstvoorstellingen op 24, 25 en 26 december tussen 19 en 21u maar is heel de maand januari gesloten voor onderhoudswerken.

Het Picassomuseum sluit op 24 en 31 december om 14u, blijft op 25 en 26 december en 1 januari gesloten maar is op 6 januari gewoon open. De Fundació Miró sluit op 25 en 26 december en 1 januari maar is op 6 januari toegankelijk van 10 tot 14u30. Het Museu Nacional d’Art de Catalunya sluit enkel de deuren op 25 december en 1 januari.

Tot slot wil ik het nog hebben over het openbaar vervoer. De stadsbussen stoppen hun dienst op 24 december rond 22u. Op de feestdagen rijden ze zoals op een zondag. Het exacte uurrooster hangt af van de lijn maar in de regel is dat ongeveer van 8u tot 22u. Natuurlijk kun je nog altijd de nachtbus nemen.

De metro stopt er op 24 december mee om 23u. Op 25 december rijdt hij van 5u ’s morgens tot 2u ’s nachts en op 26 december van 5u tot 24u. Op 31 december sluit de metro niet. De dienst loopt dan ononderbroken tot 1 januari om 24u. Op 5 januari rijdt de metro opnieuw tot 2u ’s nachts en op 6 januari van 5u tot 24u.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten