maandag 2 december 2013

Café Zurich

Eén van de meest emblematische cafés van Barcelona bevindt zich aan Plaça de Catalunya en draagt de naam “Café Zurich”. Het is wellicht de meest geliefde plek voor de Barcelonezen om af te spreken in het drukke stadscentrum. Als je bij deze plek passeert, zie je niet alleen de vele inwoners en toeristen die genieten van een drankje of hapje op het terras, maar vooral de drommen mensen die vlakbij ongeduldig wachten op hun afspraakje.

Café Zurich

Café Zurich ontstond in 1862 onder de naam “La Catalana”. Het was de kantine van het station van de stoomtrein die aan de nabijgelegen Carrer de Balmes reed. Het stationsbuffet werd enige tijd later omgevormd tot chocolaterie. De huidige naam kreeg de zaak van een zekere mijnheer Serra, een Catalaan die een tijd in Zurich had gewoond en die de concessie voor de zaak kocht van de spoorwegen.

In 1920 kocht de zakenman Andreu Valldeperas de concessie over van de heer Serra. Vanaf dan zou de zaak in de handen blijven van dezelfde familie. De grootste wijziging werd aangebracht door de zoon van de heer Valldeperas. Hij besloot op een gegeven moment de chocolaterie om te vormen tot een modern café, waarbij hij een Duits bier van het vat populariseerde, een “Zurich” genaamd. Pas vele jaren later werd het bekende terras in gebruik genomen.

In de loop der jaren was het café het toneel van verschillende belangrijke en minder belangrijke gebeurtenissen. In de jaren 1930, bijvoorbeeld, besliste Roc Boronat er de ONCE op te richten, de Organización Nacional de Ciegos Españoles, een vereniging ter ondersteuning van mensen met een visuele handicap, toen hij zag dat een blinde bedelaar opgepakt werd. Nog tot op de dag van vandaag organiseert de ONCE een loterij waarvan je overal in Spanje de cabines in het straatbeeld ziet.

In 1998 werd het oorspronkelijke gebouw van Café Zurich neergehaald om plaats te maken voor het winkel- en kantorencomplex El Triangle. Gelukkig kreeg het café opnieuw onderdak in dat pand op dezelfde plaats als waar het originele lokaal eerder was gelegen.

Café Zurich is de plek bij uitstek om de horden toeristen te aanschouwen die op de Rambla of Plaça de Catalunya wandelen, de koopjesjagers te bekijken die tijdens de solden tussen de diverse winkelstraten slenteren of de supporters van FC Barcelona te bewonderen die de overwinning van hun club vieren aan de Fontein van Canaletes, vlakbij op de Rambla. Ga er dus zeker eens langs bij jouw bezoek aan Barcelona!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten