woensdag 22 september 2010

10 tips om zakkenrollen te voorkomen

In elke grote stad waar veel toeristen rondlopen zijn een heleboel zakkenrollers actief. Volgens Tripadvisor.com zijn de steden waar je nog het meest moet opletten: Barcelona, Rome en Praag. Tussen haakjes, in Barcelona is de zone waar de meeste zakkenrollers rondlopen ongetwijfeld de Rambla. In deze post wil ik eens 10 tips meegeven die je kunnen helpen om het risico gevoelig te verminderen dat je slachtoffer wordt van een dergelijke vervelende diefstal.

Zakkenrollen
1. Zakkenrollers kiezen er altijd de “gemakkelijke” slachtoffers uit. Als je laat blijken dat je goed op je spullen let en geen waardevolle dingen draagt of meeneemt, wordt de kans kleiner dat een zakkenroller jou uitkiest om te bestelen. Dit houdt ook in dat, als je een plan of gidsje moet consulteren, je dat best in een café of op een rustige plaats doet en niet op straat. Je trekt namelijk zo de aandacht en geeft het signaal aan mogelijke zakkenrollers dat je de buurt niet kent en dus toerist bent.

2. Zakkenrollers werken bijna altijd in groepjes. Als iemand (of een groepje mensen) jouw aandacht probeert te trekken of af te leiden, kun je best hen de rug toedraaien en weggaan. Terwijl de onschuldig uitziende persoon jouw aandacht afleidt, gaat een kompaan ervandoor met je portemonnee of tas. Veelvoorkomende trucs zijn: iemand die doet alsof je vogelpoep op je kleding hebt en die je wil “helpen” om het schoon te maken, iemand die “argeloos” geld laat vallen op de grond of iemand die je vragen wilt stellen in verband met zogenaamde “enquêtes”.

3. Let extra op in kleine, drukke straatjes of winkeltjes, in de rij voor een museum of op een andere plaats waar veel mensen dicht bij elkaar staan. Ook trein- of metrostations zijn geliefde plekken voor zakkenrollers, zeker als je een aantal koffers bij je hebt. Hierdoor is het duidelijk dat je een toerist bent en heb je weinig bewegingsvrijheid. Bovendien, als je je ticket betaalt, laat dan niet duidelijk zien waar je je portemonnee en je geld bewaart. Draag ook je ticket gescheiden van je portemonnee. En pas extra op bij het in- en uitstappen van trein of metro. Zakkenrollers graaien vliegensvlug iets uit je buiten- of binnenzakken!

4. Neem maar zoveel cash geld mee als je denkt nodig te hebben en berg de rest van je centen en waardevolle spullen op in een safe in het hotel of appartement. Neem evenmin een handtas mee als deze niet hard nodig is.

5. Draag je fototoestel of camera niet duidelijk zichtbaar maar berg die op in een tasje (geen cameratasje waaruit duidelijk blijkt wat er in zit). Draag dat tasje altijd voor je, nooit achter je rug of naast je lichaam, en bij voorkeur met de draagriem diagonaal over je schouder en borst. Steek in dit tasje niet je portemonnee. Die kun je best apart dragen.

6. Draag je portemonnee nooit in je broekzak maar liefst onder je kleding. En hoewel je je in Spanje te allen tijde moet kunnen identificeren, is het vaak voldoende om een copie van je paspoort mee te nemen en kun je het origineel achterlaten in de safe van het hotel of appartement.

7. Schrijf de pincodes van je bank- of kredietkaarten niet op. Doe je dat toch, bewaar deze dan nooit in de buurt van die kaarten.

8. Stop geen waardevolle spullen in je rugzak. Zakkenrollers kunnen vaak ongemerkt ritssluitingen of knoppen van rugzakken openen. Een alternatief is je rugzak aan de voorkant van je lichaam te dragen in plaats van op je rug.

9. In cafés en restaurants, maar zeker op terrasjes, is het nodig je spullen extra in de gaten te houden. Vaak worden tassen gestolen die onder de tafel of stoel liggen. Houd bij voorkeur de riem van je tas bij de hand of maak die vast aan je stoel. Laat je spullen niet “even” achter, ook niet om snel wat aan de barman te gaan vragen of naar het toilet te gaan. Steek evenmin je portemonnee in je jaszak als je je jas aan de achterkant van je stoel hangt of aan een kapstok. Vanzelfsprekend is het ook uit den boze om op het strand je spullen onbewaakt achter te laten.

10. Wees alert voor nepagenten of zogenaamde undercover-agenten. Zij vragen je identiteitsbewijs (dat vaak in je portemonnee zit) en gaan er dan snel vandoor met je centen. In de eerste plaats zijn alle agenten in Spanje duidelijk herkenbaar. Vraag gerust hun legitimatiebewijs als je twijfelt. In de tweede plaats zal nooit een undercover-agent zich bekendmaken. Het is namelijk zijn taak om zich onopvallend door de stad te bewegen. Hij zal dus ook nooit je documenten vragen.

En tot slot nog even dit. Bewaar thuis de aankoopbewijzen van waardevolle spullen en doe bij diefstal onmiddellijk aangifte bij de politie. Als je over deze aankoopbewijzen én over de aangifte van de politie beschikt, zal het heel wat makkelijker zijn om een claim in te dienen bij je diefstalverzekering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten