zaterdag 25 september 2010

Het museum van Joan Miró

Eén van de leukste musea van Barcelona vind ik ongetwijfeld de Fundació Joan Miró. Het is gelegen op de heuvel Montjuïc en bevat meer dan 10.000 werken van deze surrealistische kunstenaar, waaronder schetsen, schilderijen, beeldhouwwerken en tapijten. Bovendien heb je van op het dakterras van het museum een prachtig uitzicht over Barcelona.

Fundacio Joan Miro
Joan Miró werd in 1893 geboren in Barcelona en stierf in 1983 in Palma de Mallorca. Het was Miró zelf die in 1968 de idee opvatte om een stichting in het leven te roepen die zich bezig zou houden met hedendaagse kunst. Bovendien wou hij de zekerheid dat zijn werken altijd te bewonderen zouden zijn door het grote publiek. De Fundació Joan Miró werd officieel ingehuldigd in 1975. De leden van de stichting waren door Miró zelf uitgekozen. Dankzij giften van de kunstenaar én van particulieren werd deze stichting een referentie met betrekking tot het werk van Joan Miró.

Fundacio Joan Miro
Het gebouw waarin de stichting zich bevindt, werd ontworpen door Josep Lluís Sert, een persoonlijke vriend van Miró. Het is een open ruimte, met grote terrassen en patio’s. In 1986 werd het gebouw uitgebreid met een bibliotheek en een auditórium. De kunstverzameling van de Fundació Joan Miró laat toe een reis te maken doorheen het artistieke leven van de kunstenaar, vanaf zijn eerste schetsen tot aan de grote schilderijen die typisch waren voor de laatste jaren van zijn leven.

De permanente tentoonstelling is ondergebracht in 9 verschillende zalen, telkens met een bepaald thema zoals keramiek, tapijten, beeldhouwkunst of schilderijen. Er vinden in het museum ook regelmatig tijdelijke tentoonstellingen plaats van andere kunstenaars. Bovendien beschikt de Fundació over een ruimte, Espai 13, bedoeld om het werk van jonge kunstenaars te promoten. De Fundació Joan Miró organiseert ook reizende exposities om het werk van de kunstenaar nog meer bekendheid te geven.

Je kan de Fundació Joan Miró bezoeken met het voordelige Articket. Meer informatie over de collectie en de openingsuren vind je op de website van de Fundació Joan Miró.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten