donderdag 16 september 2010

De feesten van La Mercè

In 1871 organiseerde het stadhuis van Barcelona voor de eerste keer feesten ter ere van de patroonheilige van de stad, la Mare de Déu de la Mercè Vendrell, op 24 september. In 1902 kregen deze feesten een nieuwe impuls met optochten met alle Catalaanse “gegants” of “reuzen”, een eerste wedstrijd met “castellers” of “menselijke kastelen” en demonstraties van de Catalaanse dans, de Sardana.

La Mercè
Sindsdien zijn de feesten spectaculair gegroeid en lokken ze elk jaar honderdduizenden toeschouwers naar de straten, pleinen en zalen van Barcelona. De feesten van La Mercè omvatten de dag van vandaag een 500-tal activiteiten, voor elk wat wils. In feite zijn deze feesten nu een verzameling van diverse festivals zoals:
- Barcelona Acció Musical (BAM): festival met vernieuwende muziek
- Barcelona Arts de Carrer: festival met straattheater en –muzikanten
- La Festa de la Tradició: castellers, reuzen, optochten,…
- La Festa del Foc: allerlei activiteiten met vuur als thema

De grootste publiektrekkers van de feesten zijn ongetwijfeld de Cursa de La Mercè, een volksloop van 10km doorheen de stad en de Piromusical, een gigantisch vuurwerk aan de Fonteinen van Montjuïc. Bovendien vormt de Correfoc een absoluut hoogtepunt. Dat is een traditie op vele Catalaanse feesten, namelijk een optocht met “diables” of “duivels”, mensen die verkleed rondlopen met voetzoekers en allerhande soort vuurwerk, en “dracs” of “draken”, wagens in de vorm van monsters en beesten die op hun beurt vuur spuwen.

La Mercè
Eigenlijk vinden er twee Correfocs plaats: één in de vooravond voor kinderen (met beperkt vuurwerk) en één ’s avonds voor volwassenen. Als je wil deelnemen aan deze laatste is het noodzakelijk aangepaste kledij te dragen met een muts, handschoenen en een bril die beschermt tegen het vele opspattende vuur. Tijdens de Correfoc verzamelen zich tienduizenden toeschouwers op en rond de Via Laietana, in het centrum van de stad.

Dit jaar vinden de meeste activiteiten van de feesten van La Mercè plaats tussen 23 en 26 september maar de Cursa de La Mercè wordt reeds op zondag 19 september gelopen. Allerlei informatie en tips, alsook de complete agenda van de activiteiten, vind je op de website van La Mercè.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten