vrijdag 10 september 2010

Nationale feestdag van Catalonië

Op 11 september is het de Diada Nacional van Catalonië, ook wel de Diada de l'Onze de Setembre genoemd. Op de Diada wordt herdacht dat op deze dag in 1714 de stad Barcelona in handen viel van de troepen van Bourbon, tijdens de Spaanse Successieoorlog. Deze oorlog brak uit toen de twee machtigste Europese vorstenhuizen, de Habsburgers en de Bourbons, allebei aanspraak maakten op de Spaanse troon. Barcelona steunde hierbij de Habsburgers en had Engeland als bondgenoot. De Bourbons wonnen echter, de troepen van de Bourbon-koning Filips V belegerden de stad Barcelona gedurende 14 maanden en uiteindelijk viel de stad op 11 september 1714. Alle Catalaanse privileges werden ingetrokken, de universiteiten werden gesloten en het Catalaans verboden.

Diada
Tijdens de Diada worden in Barcelona, net zoals in de rest van de regio, bloemen neergelegd. Dit gebeurt aan het monument van Rafael Casanova door de politieke partijen en sociale organisaties. Partijen en groepen die de onafhankelijkheid van Catalonië nastreven doen hetzelfde aan de Fossar de les Moreres, vlakbij de kerk Santa María del Mar, waar vele gesneuvelde verdedigers van de stad tijdens de belegering van 1714 begraven liggen.

Diada
Tijdens de nationale feestdag hangen vele Catalanen een vlag aan hun balkon. De officiële Catalaanse vlag is geel met vier rode strepen. Zij die Catalaanse onafhankelijkheid willen, gebruiken een vlag met een rode ster aan de zijkant of met een blauwe driehoek aan de kant met daarin een witte ster. Er worden op diverse plaatsen demonstraties en concerten georganiseerd. Daarbij wordt ook de hymne van Catalonië gezongen, Els Segadors (het Lied van de Maaiers). Sinds 2003 vindt de belangrijkste plechtigheid van de Diada plaats in het Parc de la Ciutadella, georganiseerd door de Generalitat de Catalunya (de Catalaanse regering).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten