dinsdag 28 september 2010

Barcelona verkennen per bus

In één van mijn vorige berichten had ik het reeds over de Bus Turístic de Nit. Dat is de route met dubbeldekbussen die je gedurende de zomer de kans geeft om ’s avonds de mooiste verlichte gebouwen van Barcelona te ontdekken.

Overdag kun je het hele jaar door op een comfortabele manier de stad verkennen met een hop-on hop-off bus. Je koopt een ticket voor één of twee dagen en daarmee kun je dan onbeperkt op- en afstappen aan de vele haltes van deze busdiensten, dewelke gelegen zijn in de buurt van alle belangrijke bezienswaardigheden van de stad. Naast de bussen van de reeds vermelde Bus Turístic kun je ook de bussen van een ander bedrijf nemen, namelijk van Barcelona City Tour.

Barcelona Bus Turístic
In de eerste plaats heb je dus de Bus Turístic. Je kan die herkennen aan de bussen met een wit met blauw-groene zijkant. Deze dienst wordt georganiseerd door de Toeristische Dienst van Barcelona. Een ticket kost 22 euro voor één dag en 29 euro voor twee dagen. Voor kinderen tussen 4 en 12 jaar zijn er de voordeliger tarieven van respectievelijk 14 en 18 euro. Kinderen tot 3 jaar kunnen gratis meereizen. De dienst start ’s ochtends tussen 9 en 9u30 (afhankelijk van de opstapplaats) en stopt rond 19u in de winter en rond 20u in de zomer. Afhankelijk van het seizoen rijdt er een bus elke 5 à 25 minuten.

Deze Bus Turístic doet drie routes aan die je alle kunt nemen met hetzelfde ticket. Via de blauwe route passeer je ondermeer langs de Sagrada Família, Parc Güell en Camp Nou. De rode route loopt ondermeer langs de Plaça d'Espanya, Montjuïc en Port Vell. De groene route brengt je langs Port Olímpic, Fòrum en de stranden van de stad. Opgelet want deze groene route funcioneert slechts van eind maart tot eind september.

De tickets kun je bijvoorbeeld kopen via de website van de Bus Turístic (momenteel met 10% korting), op de bus zelf, in de kantoren van de Toeristische Dienst en in vele kiosken en hotels.

Barcelona City Tour
Daarnaast heb je de Barcelona City Tour. Dat is een samenwerking van drie privé-bedrijven actief in de toeristische en transportsector. De bussen van deze dienst zijn volledig rood gekleurd. De tarieven zijn identiek aan die van de Bus Turístic, behalve dat Barcelona City Tour een voordelig ticket aanbiedt aan gepensioneerden en mindervaliden, namelijk van 18 euro voor één dag en 22 euro voor twee dagen. Ook de uurroosters van de bussen zijn gelijkaardig aan die van de Bus Turístic.

Hier kun je kiezen uit twee routes. De route “West” voert je ondermeer langs Montjuïc, Plaça d'Espanya, Camp Nou en de Passeig de Gràcia. De route “Oost” passeert ondermeer langs Port Vell, Port Olímpic, de stranden, de Sagrada Família en Parc Güell. Opgelet want van begin november tot eind maart wijzigt deze route enigszins. De bussen rijden dan niet langs de stranden.

Tickets voor deze busdienst kun je bijvoorbeeld kopen via de website van Barcelona City Tour (momenteel met 10% korting), op de bus zelf en in vele hotels en reisbureaus.

De voornaamste opstapplaats van zowel de Bus Turístic als de Barcelona City Tour bevindt zich op Plaça de Catalunya. Ook wil ik nog even vermelden dat op de bussen van beide diensten commentaar wordt gegeven in verschillende talen, maar enkel bij Barcelona City Tour is dat ook in het Nederlands. Een leuk voordeel is bovendien dat bij je ticket van beide toeristische busdiensten een heleboel waardebonnen zijn inbegrepen voor diverse bezienswaardigheden en restaurants in Barcelona.

2 opmerkingen:

  1. We hebben de gewoonte bij een stedentrip vooral gebruik te maken van het 'gewoon' openbaar vervoer. Ook haalbaar in Barcelona?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Bart,
    In Barcelona zijn alle belangrijke bezienswaardigheden ook bereikbaar met het openbaar vervoer (metro, bus of tram). Bovendien is dat erg voordelig: een tienrittenkaart voor zone 1 (het centrum van de stad) kost amper 7,95 euro.

    BeantwoordenVerwijderen