vrijdag 17 juni 2011

Palau Güell opnieuw toegankelijk

Na 7 jaar gesloten te zijn geweest wegens verbouwingswerken, heeft afgelopen mei het Palau Güell te Barcelona opnieuw zijn deuren geopend. Dit werk wordt beschouwd als één van de bouwwerken die het startsein gaven voor de modernistische bouwstijl en de vernieuwing van de Europese architectuur. De bouwstijl wordt ondermeer gekenmerkt door parabolische vormen en een inventief gebruik van zuilen.

Palau Güell
Het Palau Güell bevindt zich in de smalle straat Carrer Nou de la Rambla, vlakbij de Rambla en de haven. Een bezoek begint bij de ingang die bestemd was voor de paardenkarren en de ondergrondse stal, en leidt verder naar de grote salon en de privévertrekken. Op het dakterras kan men 22 schoorstenen in felle kleuren bewonderen.

Het was de Barcelonese industrieel en politicus Eusebi Güell die in 1885 aan Antoni Gaudí de opdracht gaf om een nieuw woonhuis te bouwen. De werken zouden duren tot 1890, hoewel in de gevel de datum 1888 vermeld staat. Graaf Güell zou er bijna 20 jaar wonen met zijn vrouw en acht kinderen, totdat hij in 1910 verhuisde naar zijn nieuwe residentie in Parc Güell. In 1895 werden er al verbouwingswerken uitgevoerd, ondermeer op het dakterras (waar een aantal nieuwe schouwen werden geïnstalleerd) en op de verdieping van de slaapkamers.

Het Palau Güell valt op door haar vernieuwend gebruik van licht en ruimte. De architect creëerde een heel eigen stijl dankzij zijn bijzondere verbeelding en gebruikte hierbij steen, marmer, hout, smeedijzer en glas.

Mercè Güell, dochter van de industrieel, schonk in 1945 het Palau aan de Diputatie van de Provincie Barcelona, die nu nog steeds de eigenaar is. In 1982 werd een belangrijke renovatie gerealiseerd, voornamelijk aan de gevel. In 1984 riep de Unesco het Palau Güell uit tot Werelderfgoed.

Toen in 2004 een deel van het plafond van de salon naar beneden kwam, werd besloten de toegang te sluiten. Sindsdien werd werk gemaakt van een complete restauratie waarvoor de voorbereidende studie werd gerealiseerd door twee Catalaanse universiteiten. De Diputatie van de Provincie Barcelona heeft 9 miljoen euro geïnvesteerd in het project.

Een toegangsticket voor Palau Güell kost 10 euro en moet op voorhand gereserveerd worden. Omdat het gebouw niet beschikt over een brandtrap is, om veiligheidsredenen, het aantal bezoekers namelijk beperkt tot 1.000 per dag. Een bezoek is mogelijk van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 20u. Meer informatie over het reserveren van tickets vind je op de website van Palau Güell.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten