vrijdag 10 juni 2011

Casa Terrades alias Casa de les Punxes

Op de Avinguda Diagonal 416 te Barcelona staat een gebouw dat ontworpen werd door de modernistische architect Josep Puig i Cadafalch: het Casa Terrades. Deze architect tekende ook ondermeer voor het Casa Amatller en de textielfabriek die tegenwoordig CaixaForum Barcelona huisvest.

Casa de les Punxes
Het Casa Terrades werd in 1905 gebouwd voor de gezusters Terrades die drie bestaande gebouwen wilden omvormen tot één complex. Puig i Cadafalch ontwierp een gebouw met middeleeuwse kenmerken maar ook met elementen die doen denken aan de Europese gotiek. Eén van de meest opvallende aspecten van het huis zijn de zes torens met hun conische daken die uitlopen op een naald. Dit is de reden waarom het huis in de volksmond meestal Casa de les Punxes wordt genoemd, wat in het Catalaans Huis met de Punten betekent.

Voor de constructie van de gevel werd rode baksteen gebruikt. Op die gevel kun je verschillende decoratieve panelen zien. Op één van deze panelen wordt Sant Jordi afgebeeld, Sint Joris, de patroonheilige van Catalonië. Erbij staat: “Sant Patró de Catalunya, torneu-nos la llibertat” oftwel “Heilige patroon van Catalonië, geef ons de vrijheid terug”.

In 1975 werd dit gebouw uitgeroepen tot Nationaal Historisch Monument en in 1980 werd het volledig gerenoveerd. Aangezien het huis privé-eigendom is, kan men het spijtig genoeg niet binnenin bezoeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten