maandag 20 juni 2011

Parc de l’Espanya Industrial

Aan de zuidkant van het treinstation Sants bevindt zich het Parc de l’Espanya Industrial, oftewel het Park van het Industriële Spanje. Het 4,6 hectare grote park werd aangelegd op de site van L’Espanya Industrial, een voormalige textielfabriek die in 1847 was opgericht door de familie Muntades.

Parc de l'Espanya Industrial
In 1969 werd de fabriek geliquideerd en de terreinen verkocht. Het zou echter nog tot 1985 duren voor het park er werd ingericht. De aanleg van het park maakte deel uit van het plan van het stadsbestuur van Barcelona om meer open ruimten te creëren. Het werd ontworpen door de Baskische architect Luis Peña Ganchegui. In het park vind je ondermeer een groot plein, een kunstmeer, fonteinen, speelzones, sportinfrastructuur en diverse beeldhouwwerken.

Het Parc de l’Espanya Industrial overbrugt het hoogteverschil tussen het hoger gelegen treinstation aan de ene kant en de lager gelegen parkzone door middel van een reeks steile trappen. Deze trappen liggen aan de kant van het meer en fungeren als een soort amfitheater van waarop men over het meer kan kijken. Bovenaan de trappen staan er een aantal futuristisch uitziende torens.

In het park staan er verschillende beeldhouwwerken, deels moderne en deels replica’s van oude beelden, zoals Neptunus die zich in het midden van het meer bevindt. Dit kunstwerk werd in 1881 vervaardigd door Manuel Fluxà. Aan één van de zijkanten van het meer zit bovenop een rots een moderne Venus. Het is een beeld van José Pérez Pérez dat hij in 1929 maakte voor de Wereldtentoonstelling van Barcelona.

Het meest opvallende kunstwerk is echter El Drac gerealiseerd door Andrés Nagel. Dit beeldt een draak uit die uit een meer te voorschijn komt. Dit 150 ton wegende beeldhouwwerk doet ook dienst als glijbaan voor kinderen.

Ter gelegenheid van de Olympische Spelen van 1992 werd er in het park een sportcomplex gebouwd waar de wedstrijden gewichtheffen werden georganiseerd. Dit complex wordt tegenwoordig intensief gebruikt als sport- en fitnesscentrum.

Tot slot wil ik nog even vermelden dat het park dagelijks vrij toegankelijk is vanaf 10u tot aan het ingaan van de duisternis. Het ligt aan de Carrer de Muntades, 37 en heeft ingangen in de Carrer de Muntades en in de Passeig de Sant Antoni.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten