dinsdag 22 mei 2012

Koninklijke Academie voor Wetenschappen en Kunsten

Aan de Rambla nr 115 bevindt zich de zetel van de Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, de Koninklijke Academie voor Wetenschappen en Kunsten van Barcelona. Dit modernistisch gebouw werd ontworpen door de architect Josep Domènech i Estapà en ingehuldigd in 1894.

Reial Acadèmia
De Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona werd opgericht op 18 januari 1764 als een private literaire organisatie onder de naam Conferencia Physycomatemática Experimental. In 1765 werd deze organisatie omgedoopt tot Real Conferencia Física en kreeg het de taak om de Spaanse koning te adviseren over specifieke Catalaanse thema’s. In 1770 werd de naam gewijzigd in Real Academia de Ciencias Naturales y Artes de Barcelona totdat in 1887 de huidige naam werd aangenomen.

Volgens het statuut van de academie is het een vereniging voor wetenschappelijke geleerden met een beperkt, selectief aantal leden en met het doel de Catalaanse cultuur en maatschappij met betrekking tot de wetenschap en toegepaste kunsten te promoten.

Tot het patrimonium van de academie behoort niet enkel het gebouw aan de Rambla maar eveneens het Observatori Fabra, een astronomisch en meteorologisch waarnemingsstation op de berg Collserola, in gebruik genomen in 1904. Daarnaast beschikt de academie over een bibliotheek en een uitgebreid archief met meer dan 150.000 werken over verschillende toegepaste wetenschappen zoals fysica, chemie, astronomie en wiskunde, een verzameling uurwerken, astronomische, meteorologische en seismologische apparatuur en een seismologische installatie op de berg Montseny, op een 60-tal km van Barcelona.

Aan de gevel van het gebouw aan de Rambla hangt een horloge uit 1869 dat sinds 1891 de officiële tijd weergeeft voor Barcelona. Op de tweede verdieping van het complex bevindt zich de verzameling uurwerken. Het meest opvallend is een astronomisch horloge dat het opgaan en ondergaan van de zon en het uur weergeeft van 24 wereldsteden. Dit horloge bevat ook een eeuwige kalender en een planetair tandwielstelsel met de tekens van de dierenriem.

De toegang tot de Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona is beperkt. Je kunt er in de wintermaanden terecht van maandag tot en met vrijdag van 16 tot 19u en in de zomermaanden van maandag tot en met donderdag van 10 tot 13u. In augustus is het gebouw gesloten. Meer informatie over deze unieke academie kun je nalezen op de website van de Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten