maandag 14 mei 2012

Torre Bellesguard

De Torre Bellesguard, ook gekend als Casa Figueras, is een huis ontworpen door Antoni Gaudí. Het is gelegen aan de voet van de heuvel Tibidabo, aan de Carrer Bellesguard nrs 16-20. Met de constructie ervan werd begonnen in 1900.

Torre Bellesguard
Gaudí kreeg van Maria Sagués, de weduwe van Jaume Figueras, aan het eind van de 19de eeuw de opdracht om een huis te bouwen op een plek waar zich de resten bevonden van een paleis uit de 15de eeuw. Dit oude paleis droeg al de naam “Bellesguard”. Het woord “bell-esguard” betekent letterlijk “mooie aanblik” in het Catalaans en het werd gekozen omwille van het prachtige uitzicht dat men had van op die plaats.

De middeleeuwse herkomst van het terrein werd door Gaudí gebruikt als inspiratiebron en bij de keuze van de neogotische stijl voor het bouwwerk. Hij recupereerde ook enkele overblijfselen, onder andere enkele muren, om het nieuwe Bellesguard aan te leggen. De Torre Bellesguard ziet er uit als een klein kasteel, met inbegrip van kantelen en een torentje.

Het grote aantal ramen toont de interesse van Gaudí voor natuurlijke lichtinval. Het gebouw is opgetrokken uit natuur- en baksteen en heeft voornamelijk verticale lijnen. Dit wordt ondermeer beklemtoond door het smalle torentje met bovenaan een kruis, in de typische Gaudí-stijl, en waarbij keramiek is gebruikt in de Catalaanse kleuren, rood en geel. De boogconstructies in baksteen tonen de grote vakkennis van Gaudí en mogen beschouwd worden als een oefening voor ondermeer het latere Casa Battló. De gebruikte mozaïeken en het smeedijzer dragen bij aan de bijzondere sfeer die het gebouw uitstraalt.

In 1909 stopte Gaudí met de werken aan dit bouwwerk. Het werd uiteindelijk in 1917 afgewerkt door Domènec Sugrañes die eerder al de deur, banken in keramiek en mozaïeken had ontworpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten