maandag 28 mei 2012

Wandeling op de Passeig de Gràcia

Eén van de voornaamste winkelboulevards van Barcelona is de Passeig de Gràcia, die Plaça de Catalunya verbindt met de wijk Gràcia. Deze centraal gelegen laan is ongeveer 2 km lang en doorkruist de modernistische wijk Eixample. Je vindt er ondermeer bekende gebouwen van de architecten Antoni Gaudí, Domènech i Montaner, Puig i Cadafalch en Enric Sagnier.

De Passeig de Gràcia ligt in het centrum van de stad en beschikt over drie metrostations: Plaça de Catalunya, Passeig de Gràcia en Diagonal. Er zijn treinstations op de hoek met Plaça de Catalunya en op het kruispunt met Carrer d’Aragó. Daarnaast vind je er diverse haltes voor de dag- en nachtbuslijnen.

Passeig Gràcia
De voormalige Camí de Jesús was een landweg die de voornaamste verbinding vormde tussen Barcelona en het aangrenzende dorp Gràcia (nu een wijk van Barcelona maar tot 1897 nog een onafhankelijke gemeente). Het eerste ontwerp om deze weg te verstedelijken, dateert uit 1821. Uiteindelijk werd de nieuwe laan ingehuldigd in 1827. Ze was 42 meter breed.

Gedurende de hele 19de eeuw was het de geliefde plaats voor de aristocratie om met hun paardrijvaardigheden en hun luxueuze wagens te pronken. Er vestigden zich talrijke ontspanningsgelegenheden zoals cafés, restaurants, balzalen en theaters. Vanaf 1853 beschikte de laan reeds over verlichting op gas.

Tussen 1860 en 1890 kreeg de Passeig de Gràcia een residentieel karakter, met voornamelijk eengezinswoningen. Vanaf de jaren 90 van de 19de eeuw ontpopte de zone zich tot commercieel centrum en werden meer en meer de huizen met tuin vervangen door lage flatgebouwen.

In het begin van de 20ste eeuw was de Passeig de Gràcia de voornaamste residentiële wijk voor de Barcelonese burgerij geworden. Er werden tal van nieuwe, modernistische gebouwen opgericht en oude gebouwen werden op een creatieve wijze gerenoveerd. Tot de meest in het oog springende voorbeelden behoren Casa Milà (La Pedrera), Casa Battló en Casa Amatller.

In 1906 ontwierp de architect Pere Falqués i Urpi de beroemde lantaarns met aangebouwde banken bekleed met mozaïek. Ze werden verspreid opgesteld over de hele laan en in 1909 kwamen er nog 6 bij aan het kruispunt met de Avinguda Diagonal. Deze laatste werden in 1957 weggehaald en elders in de stad, op de Avinguda de Gaudí, geplaatst.

De indeling van de Passeig de Gràcia werd in 1974 grondig gewijzigd. Ondermeer maakte men de voetpaden breder en plaatste men aan de kruispunten ronde banken, bekleed met mozaïek, gebaseerd op het ontwerp van de beroemde lantaarns. De voetpaden werden voorzien van zeshoekige grondtegels geïnspireerd op tegels ontworpen door Antoni Gaudí voor Casa Batlló en La Pedrera. Enige tijd geleden verving men deze tegels door andere van een kleiner formaat die beter lijken op het originele ontwerp van Gaudí.

Wie Barcelona bezoekt, moet zeker eens een wandeling maken langs de Passeig de Gràcia, niet alleen om de prachtige gebouwen te bewonderen maar vanzelfsprekend ook om heerlijk te shoppen in de talloze sjieke winkels.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten