vrijdag 18 mei 2012

Parc de Cervantes

Wie houdt van wandelen, maar ook wie houdt van hardlopen of fietsen, moet zeker eens een bezoekje brengen aan het Parc de Cervantes. Grote grasperken, boomrijke zones, brede paden en een zacht hellend terrein maken van dit park een geliefde groene plek aan de rand van Barcelona. De hoofdingang van het Parc de Cervantes is gelegen aan de Avinguda Diagonal, maar je kunt er ook naar binnen via een toegang aan de Ronda de Dalt, de ringweg aan de bovenkant van de stad.

Parc Cervantes
Aan de hoofdingang van het Parc de Cervantes ligt de Jardí dels Perfums, wat letterlijk Geurentuin betekent. Hier verspreiden 235 soorten rozen een heerlijke geur. Vlakbij bevindt zich het beeldhouwwerk van een vrouwelijk naakt, omgeven door olijfbomen.

Te midden van het terrein ligt een groot plein met kinderspeeltuigen, enkele pingpongtafels en een fontein. Hier vlakbij bevindt er zich ook een picknickzone. Op diverse plekken in het park staan er beeldhouwwerken, ondermeer twee werken als eerbetoon aan de schrijvers Concha Espina en Àngel Ganivet.

Het hoogtepunt van het park is ongetwijfeld de rozentuin, el Roserar de Cervantes. Deze tuin is vier hectare groot en bevat méér dan 10.000 rozenstruiken. Je vindt er ondermeer een halfcirkelvormige pergola met 233 verschillende soorten klimrozen. In de bloeiperiode, tussen mei en juli, kun je er maar liefst 150.000 bloeiende rozen bewonderen.

Sinds 2001 vindt er elk jaar begin mei in deze rozentuin een internationale wedstrijd voor nieuwe roosvariëteiten plaats. Daarvoor zijn er drie zones aangelegd in de tuin: één voor de rozenstruiken van de wedstrijd van het lopende jaar, één voor de rozen die het volgende jaar zullen deelnemen en één met de winnende variëteiten van vorige edities van de wedstrijd.

Deze wedstrijd nam de draad terug op van de traditionele band tussen Barcelona en de rozencultuur. Tussen 1929 en 1936 bijvoorbeeld werd er in het paleis van Pedralbes een internationale wedstrijd gehouden waaraan de voornaamste rozenkenners van over de hele wereld deelnamen. Later, in de jaren 80, werden er in de rozentuin van het Parc de Cervantes wedstrijden voor snijrozen georganiseerd voor de inwoners van de stad. Na het grote succes tijdens de beginjaren doofde deze competitie helaas uit door het gebrek aan privétuinen in Barcelona waar de snijrozen gekweekt konden worden.

Zoals gezegd bevindt de hoofdingang van het Parc de Cervantes zich aan de Avinguda Diagonal, ter hoogte van de nummers 708-716. Je kunt er heen met metrolijn L3, halte Zona Universitària. Het park is elke dag geopend van 10 uur tot zonsondergang.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten