vrijdag 25 mei 2012

Panoramisch uitzicht over Barcelona

De Turó de la Rovira is een heuvel aan de rand van Barcelona waar de resten bewaard zijn gebleven van luchtafweergeschut uit de Spaanse Burgeroorlog (1936-39). Deze installatie diende om Barcelona te beschermen tegen de luchtaanvallen van de fascistische troepen. Na de oorlog werd het terrein gebruikt voor barakken waar immigranten, voornamelijk uit het zuiden van Spanje, leefden onder erbarmelijke omstandigheden. In 1990 pas werden deze barakken afgebroken.

Turó Rovira
De archeologische opgravingen en restauratie van de bewaard gebleven constructies uit de oorlog hebben het mogelijk gemaakt om een terrein te creëren met aandacht voor de geschiedenis en de herinnering aan de oorlogsjaren.

De heraanleg van deze plek heeft in 2012 nog de Europese Prijs voor Openbare Stedelijke Ruimten gekregen. Deze tweejaarlijkse prijs wordt uitgereikt door zes Europese instellingen met het doel om projecten te erkennen en te stimuleren met betrekking tot het behoud en de recuperatie van publieke terreinen in steden.

De renovatie van de Turó de la Rovira had niet enkel tot doel een plaats te creëren voor de herdenking van het verleden maar ook om er een unieke panoramische uitkijkpost van te maken die vrij toegankelijk is voor iedereen. Het uitzicht over Barcelona van op deze plek is ongetwijfeld spectaculair te noemen. Je kunt er zowel de grote monumenten van de stad zien, zoals de Sagrada Família of de Torre Agbar, als de Middellandse Zee op de achtergrond.

De Turó de la Rovira bevindt zich aan de Carrer de Marià Labèrnia. Het terrein is bereikbaar met de buslijnen 24, 28, 92, 86 en 119 en per metro via lijnen L5 (halte El Coll-La Teixonera) en L4 (halte Guinardó). Het complex wordt beheerd door het Museu d’Història de Barcelona.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten