donderdag 3 mei 2012

Theater Artèria Paral•lel

Teatre Artèria Paral•lel is de actuele benaming van het voormalige Gran Teatro Español of Teatro Español, gelegen aan de Avinguda del Paral•lel nr 62 te Barcelona. Tussen de opening in 1892 en 1980 droeg dit theater diverse namen. Het deed ook een tijd dienst als discotheek. Sinds 2010 vinden er opnieuw concerten en theatervoorstellingen plaats.

Artèria Paral·lel
Op 16 april 1892 werd het Circo Español Modelo ingehuldigd als eerste theater aan de Avinguda del Paral•lel in Barcelona. Reeds in 1893 werd de naam gewijzigd in Teatro Circo Español. Het was een grote zaal ondergebracht in een structuur van hout, eigenlijk een soort schuur. Op 21 mei 1907 werd dit theater door een brand volledig verwoest.

Op dezelfde plek werd een nieuw theater gebouwd, dat de naam Gran Teatro Español kreeg. In de volksmond werd het vaak kortweg Teatro Español genoemd. Het werd ingehuldigd op 27 november 1909. Samen met het bijhorende populaire Café Español bleef het theater actief tot 1980.

Van 1980 tot 1994 werd in het gebouw de discotheek Studio 54 ondergebracht. Men wou hier een kopie maken van de beroemde discotheek met dezelfde naam in New York. In 1994 werd deze megadiscotheek verkocht en kreeg ze achtereenvolgens de namen Chic Studio en Chic Gallery. De gloriejaren van de zaal als discotheek waren echter voorgoed voorbij.

Eind 1996 werd de zaal voor het grootste deel afgebroken. Enkel de structuur van het originele theater werd behouden. Enkele jaren later werd er een showrestaurant, Scenic Barcelona, uitgebaat maar dat sloot in 2001 alweer de deuren wegens niet rendabel. Daarna wou men er een grootschalig bordeel van maken maar deze plannen gingen door aanhoudend burenprotest niet door.

Het theater werd uiteindelijk gekocht door de stad Barcelona. In 2006 maakte de Societat General d’Autors i Editors, een vereniging voor auteursrechten, bekend dat ze de zaal ging huren om er een cultureel centrum van te maken. Er zouden theatervoorstellingen, concerten, cursussen, congressen en workshops georganiseerd worden.

In 2010 werd dit nieuwe centrum in gebruik genomen, onder de naam Artèria Paral•lel. In de zaal waar de voornaamste voorstellingen worden gehouden kunnen tussen 805 en 1120 toeschouwers plaatsnemen. In een tweede zaal is er plaats voor 250 personen en daarnaast zijn er nog diverse lokalen met ruimte voor 30 tot 100 personen.

Theater Artèria Paral•lel behoort tot een groep die ook zalen uitbaat in Madrid, Bilbao, Buenos Aires en New York. Kijk voor alle informatie over de programmering even op de website van Artèria.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten