maandag 30 april 2012

Plaça del Rei

De Plaça del Rei (letterlijk “Plein van de Koning”) is een gezellige plek in de gotische wijk van Barcelona, het historische centrum van de stad. Dit plein mag niet verward worden met de Plaça Reial (letterlijk “Het koninklijk plein”) wat vlakbij La Rambla ligt.

Plaça Rei

Eeuwen geleden vonden op de Plaça del Rei belangrijke officiële gebeurtenissen plaats omdat hier het toenmalige koninklijke paleis gevestigd was. Dit paleis deed dienst als verblijfplaats van de graven van Barcelona en van de koningen van Aragón die aan de macht waren tijdens de middeleeuwen.

Volgens sommigen ontvingen de Spaanse koning Ferdinand en koningin Isabella hier Christoffel Columbus in 1493, na zijn terugkeer uit de Nieuwe Wereld. Het valt te betwijfelen of deze bewering waar is, aangezien het koningspaar in de periode waarin Columbus terugkeerde naar Barcelona, gewoonlijk in haar zomerresidentie verbleef en niet in de stad.

Het plein is rechthoekig en wordt omgeven door diverse gebouwen waaronder het eerder vermelde koninklijk paleis en een wachttoren. Deze toren was volgens de normen uit die tijd, de 16de eeuw, een echte wolkenkrabber. Het paleis was oorspronkelijk een Romaanse vesting, aangebouwd tegen de oude Romeinse muren van de stad. Later werd deze constructie uitgebreid met gotische gebouwen.

Eén van de voornaamste delen van het complex is de Saló del Tinell, een prachtige grote zaal die in de 14de eeuw werd aangelegd en die tegenwoordig gebruikt wordt voor tijdelijke exposities van het Museu d’Història de la Ciutat. Aan de rechterkant hiervan staat een kapel, de Capella de Santa Àgata, die eveneens dateert uit de 14de eeuw. Recht tegenover deze kapel vind je het Palau del Lloctinent, een 16de-eeuws gotisch gebouw waar vroeger de Catalaanse onderkoning verbleef, de vertegenwoordiger van de koning in Catalonië.

Tegenwoordig worden op de Plaça del Rei regelmatig openluchtconcerten gegeven, ondermeer tijdens de stadsfeesten van La Mercè. En op een zwoele zomeravond is het de ideale plek voor een heerlijk drankje op het gezellige terras.

Zoals gezegd ligt de Plaça del Rei in het historische hart van Barcelona. Om er heen te gaan kun je ondermeer metrolijn L4 nemen, halte Jaume I.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten