maandag 2 april 2012

Natuurpark Serra de Collserola

Op de Collserola, een berg die de scheiding vormt tussen de stad Barcelona en de vallei Vallès Occidental, ligt het Parc Natural de la Serra de Collserola. Dit buitengewone park van meer dan 8.000 hectare is beschermd sinds 1987. In 2010 werd het officieel tot natuurpark uitgeroepen door de Catalaanse regering. Het gebied wordt beheerd door een consortium van ondermeer de provinciale Diputatie van Barcelona en de randgemeenten uit de Àrea Metropolitana de Barcelona op wiens grondgebied het park zich uitstrekt.

Natuurpark Collserola
De helft van de bevolking van Catalonië woont op minder dan 10 kilometer van dit natuurpark. Het is het meest uitgestrekte grootstedelijke park van de wereld, 8 keer zo groot als het Bois de Boulogne in Parijs en 22 keer zo groot als Central Park in New York. Je kunt het zonder meer de groene long van Barcelona noemen.

Het Parc Natural de la Serra de Collserola bestaat voornamelijk uit bossen. Je vindt er niet alleen 10 miljoen bomen en 1.000 verschillende plantensoorten maar ook meer dan 190 soorten gewervelde dieren. In het park liggen er een aantal gebieden met een bijzondere waarde zoals de natuurreservaten Font Groga en Rierada-Can Balasc.

Daarnaast vind je in dit park ook een groot aantal bijzondere bronnen zoals de Font de la Budellera en de Font d’en Ribes. Er liggen eveneens een aantal voormalige “masies”, een soort boerderijen. Can Coll is zo een “masia” waar je een museum kunt bezoeken over het vroegere plattelandsleven.

Regelmatig worden er in het park geleide bezoeken georganiseerd en twee avonden per maand kun je in Can Coll deelnemen aan een astronomische workshop waar je leert om sterren en sterrenbeelden te bekijken met telescopen. Voor deze activiteiten is het noodzakelijk vooraf in te schrijven.

Het natuurpark Serra de Collserola ligt op amper 15 minuten per trein vanaf het toeristische centrum van Barcelona. Om er te geraken neem je op Plaça de Catalunya treinlijn S1 of S2 van de FGC (Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya) tot aan het station Baixador de Vallvidrera. Op korte wandelafstand van het treinstation ligt een bezoekerscentrum waar je dagelijks van 9u30 tot 15u alle informatie kunt verkrijgen over de diverse activiteiten en fiets- en wandelroutes.

Kijk voor meer informatie even op de website van het Parc Natural de la Serra de Collserola.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten