dinsdag 24 april 2012

Stadstuin van de Torre de les Aigües

De watertoren Torre de les Aigües werd gebouwd in 1870 door de architect Josep Oriol Mestres en de ingenieur Antoni Darder. Het doel van deze toren was te zorgen voor de watervoorziening van de eerste gebouwen in de nieuwe wijk Eixample. Sinds 1987 is er een publieke tuin gevestigd op het terrein waar deze toren staat.

Stadstuin Torre Aigües
Volgens het stadsontwerp van de architect Ildefons Cerdà uit de tweede helft van de 19de eeuw, werd de nieuwe wijk Eixample verdeeld in “manzanas”, vierkante blokken van ongeveer 110 x 110 meter. De binnenste zones van deze “manzanas” waren voornamelijk bestemd als tuinen. Door de bevolkingsgroei en de speculaties in onroerend goed in de 20ste eeuw werden deze tuinen echter veelal volledig dichtgebouwd. Het terrein waar de Torre de les Aigües is gelegen, was de eerste binnentuin die gerecupereerd werd door de stad Barcelona in de jaren 80 van de vorige eeuw.

Sinds de heropening van dit terrein als stadstuin is er ook een klein zwembad aangelegd, vlak naast de watertoren. Deze bijzondere plek transformeert zich gedurende de zomermaanden in een echt stadsstrand, compleet met zand, kleedhokjes en douches. Dit strand is dagelijks toegankelijk van eind juni tot begin september. Kijk voor de gedetailleerde openingsuren en de (zeer bescheiden) toegangsprijzen voor dit jaar even op de webpagina van de Jardins de la Torre de les Aigües.

Buiten de zomer is deze stadstuin elke dag gratis toegankelijk van 10u tot zonsondergang. De ingang bevindt zich aan de Carrer de Roger de Llúria nr 56, tussen Carrer de la Diputació en Carrer del Consell de Cent. De dichtstbijzijnde metrostations zijn Girona (lijn L4) en Passeig de Gràcia (lijnen L2, L3 en L4).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten