vrijdag 20 april 2012

Amfitheater voor Anatomie

Het Amfitheater voor Anatomie van de Academie voor Geneeskunde van Barcelona was een idee van de chirurg Pere Virgili. Deze zaal diende voor het ontleden van lijken in het kader van de medische opleiding. Het gebouw waartoe deze zaal behoort, werd opgericht in 1760 door Ventura Rodríguez. Het is ongetwijfeld het meest verborgen pareltje van de neoklassieke architectuur in Barcelona.

Amfitheater Anatomie
Het amfitheater bevindt zich in hetzelfde complex als het voormalige Hospital de Santa Pau. De nabijheid van dat ziekenhuis liet toe dat er indertijd gemakkelijk lijken beschikbaar waren voor dissectie. Onder de meest belangrijke ingrepen die in deze zaal plaatsvonden was er in 1770 de voor die tijd spectaculaire scheiding van twee Siamese broers.

De ronde zaal van het amfitheater is niet groot maar heeft wel een hoog plafond. In het midden staat een marmeren dissectietafel met een opening voor het bloed van het lichaam dat onderzocht werd. De tribune, waarop de studenten plaats namen, bevindt zich rondom die dissectietafel. Op de eerste rijen staan er een twaalftal stoelen die gereserveerd waren voor de autoriteiten.

Aan het plafond hangt een kroonluchter en tussen de grote ramen staan bustes van bekende personages uit de geneeskundige geschiedenis van Barcelona. De decoratie van het interieur werd toevertrouwd aan plaatselijke kunstenaars die een evenwicht creëerden tussen de barokke stijl en het neoclassicisme.

De eerste jaren na het optrekken van het gebouw waar het Amfitheater voor Anatomie is gelegen, was er de Real Colegio de Cirugía de Barcelona gevestigd (1760-1843). Daarna bood het onderdak aan de Facultat de Medicina (1843-1906). Vervolgens was er een school gevestigd en sinds 1929 behoort het toe aan de Acadèmia de Medicina de Barcelona.

Het Amfitheater voor Anatomie bezoeken kan gratis, maar enkel op woensdagmorgen van 10 tot 12u (niet in augustus). Groepen kunnen er buiten deze openingsuren ook terecht op afspraak. Neem hiervoor telefonisch contact via het nummer 93 317 16 86 of via e-mail op secretaria@ramc.cat.

Het complex bevindt zich in de wijk El Raval, niet ver van La Rambla, aan de Carrer del Carmen nr 47. Om er heen te gaan kun je metrolijn L3 nemen, halte Liceu.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten