donderdag 12 april 2012

De glasramen van de Sagrada Família

Sinds decennia is de glasramenfabriek Vitralls Bonet een begrip in Barcelona. Dit atelier is bekend voor het vervaardigen van glasramen in alle mogelijke vormen en kleuren. Het is één van de weinige artisanale ateliers die nog in de stad zijn overgebleven. De onderneming werd opgericht in 1923 door de heer J.M. Bonet en sindsdien is de zaak overgegaan van generatie op generatie.

Vitralls-Bonet
Het meest opvallende werk van dit atelier is een serie glasramen voor de Sagrada Família. De drie generaties van Vitralls Bonet hebben voor deze kerk ondermeer gewerkt aan het glaswerk van de crypte, aan een deel van de Gevel van de Passie en, meer recent, aan de ramen in het absis. Deze werden ontworpen door de bekende schilder en glaszetter Joan Vila-Grau. Dankzij de grondige kennis van deze artiest over licht en lichtinval en de weldoordachte plaatsing van de ramen is dit een indrukwekkende realisatie geworden.

Het atelier Vitralls Bonet heeft daarnaast ook ondermeer de glasramen gerestaureerd van de kathedraal van Ciutadella op het eiland Menorca, de kathedraal van Girona, de bekende Catalaanse kloosters van Poblet, Santa Creus en Vallbona de les Monges en van het beroemde Casa Batlló te Barcelona. Vitralls Bonet herstelt en vervaardigt niet enkel gekleurde glasramen maar ook facet geslepen glasplaten en gegraveerde ramen.

De constructie en assemblage van een glasraam is trouwens heel complex. In het begin van haar bestaan moest Vitralls Bonet bovendien het glas importeren uit Duitsland, Polen en Frankrijk. De meest kostbare glasramen worden met de hand geschilderd, vervolgens wordt het dessin erop gekalkt en het glas in stukken gesneden om daarna geassembleerd te worden met lood. De typische lichtinval bij een glasraam is afhankelijk van de dikte van de stukken.

Vitralls Bonet is gelegen aan de Carrer d’Astúries nr 6 in de wijk Gràcia. Wil je een bezoekje brengen aan dit atelier? Je kunt er terecht van maandag tot en met zaterdag van 9 tot 14u en van 16 tot 20u, of op afspraak. Als je met de metro gaat, neem je lijn L3 (halte Fontana). Verdere informatie kun je nalezen op de website van Vitralls Bonet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten