donderdag 5 april 2012

De 10 mooiste apotheken van Barcelona

Het is algemeen bekend dat er in Barcelona prachtige gebouwen te bewonderen zijn, maar weet je dat er tussen die panden ook heel wat apotheken staan die meer dan de moeite waard zijn? In deze post zet ik 10 apotheken op een rij die stuk voor stuk een pareltje zijn van de modernistische architectuur uit het einde van de 19de en begin 20ste eeuw of van de novecentistische architectuur die daarop volgde.

Aan de Carrer del Comte Borrell nr 133 ligt de Farmàcia Madroñal. Deze apotheek bestaat sinds 1901. Het gebouw bevat nog steeds elementen van het begin van de vorige eeuw waaronder een opvallende lantaarn in smeedijzer. Deze rode lantaarn gaf indertijd aan dat er een apotheek gevestigd was.

Apotheek Puigoriol
Een tweede aanrader is de Farmàcia Puigoriol in de Carrer de Mallorca nr 312. Typisch aan deze apotheek is de buitenbetimmering met de kenmerkende gebogen modernistische vormen.

De Farmàcia Enrich is sinds 1902 gevestigd in de Carrer de Muntaner nr 83. Aan de ingang valt het ijzerwerk op dat gebruikt werd bij de deur en de ramen. De gewelfde vormen aan de bovenkant van de gevel staan in contrast met de rechte lijnen van de gevelramen. Binnen staat nog steeds de prachtige originele muurkast in hout.

Op de hoek van de Carrer de Pau Claris en de Gran Via vind je de Farmàcia Vilardell. Het modernistische interieur van deze apotheek is indrukwekkend. Het symbool van de apotheek, een beker met een slang, komt terug in de versiering van de meubelen en in het smeedwerk van de lampen die over de toonbanken hangen.

Aan nr 121 van de Rambla ligt de Farmàcia Nadal. In dit gebouw is het grootste deel van de originele novecentistische decoratie, van rond 1920, bewaard gebleven. Opvallend zijn de grote bogen boven de inkom waarin beeldhouwwerken staan.

De Farmàcia J. Bolós bevindt zich aan de Rambla de Cataluyna nr 77. Hier kun je een prachtig glasraam bewonderen waarop een boom en planten afgebeeld worden. Het interieur in mahoniehout is goed bewaard gebleven. Ook achter de toonbank kun je een glasraam zien met de afbeelding van een vaas met bloemen.

Eveneens aan de Rambla de Catalunya, aan het nummer 117, is de Farmàcia Sanchís gelegen. Het indrukwekkende interieur van dit gebouw is één van de beste voorbeelden van de Catalaanse modernistische stijl.

De gevel en het interieur van de Farmàcia Casaus, aan de Carrer d’Aribau nr 91, zijn nog steeds voor het grootste deel de originele uit 1901. De twee toegangsdeuren zijn uitgevoerd in hout en glas met eenvoudige geometrische versieringen.

Aan de Carrer de Sant Pere Més Baix nr 52 vind je de oudste apotheek van Barcelona, de Farmacia Padrell. Bovenaan de gevel kun je de datum van de oprichting van deze apotheek zien, 1561. De glasramen van het gebouw in modernistische stijl dateren uit 1894, toen Dr. Escudé een renovatie uitvoerde. In het interieur vallen enkele barrokke meubelen op daterend van vóór die renovatie en een smeedijzeren lamp die een eerste prijs won bij de Wereldtentoonstelling van 1929.

Tot slot heb je nog de Farmàcia Ferrer Argelaguet aan de Carrer de Roger de Llúria nr 74. Dit modernistische gebouw dateert uit 1906. Het rijk versierde interieur, met kasten en toonbank in hout, is zo goed als intact gebleven. Daarnaast verdient het met kroonlijsten gedecoreerde plafond bijzondere aandacht.

In Google Maps kun je via de link De 10 mooiste apotheken van Barcelona de exacte locaties van de vermelde gebouwen terugvinden. Deze selectie is slechts een greep uit de vele apotheken in de stad met een bijzondere decoratie of architectuur. Als je een wandeling maakt door Barcelona, zul je dat ongetwijfeld merken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten