vrijdag 1 juni 2012

Casa Macaya

Aan de Passeig de Sant Joan nr 108 bevindt zich Casa Macaya, een modernistisch gebouw van de architect Josep Puig i Cadafalch uit 1901. Deze architect was een leerling van Lluís Doménech i Montaner en wordt beschouwd als de laatste vertegenwoordiger van het modernisme en de eerste van de daaropvolgende novecentische stijl.

Casa Macaya
Casa Macaya brengt een hommage aan de fiets, het meest praktische en snelle vervoermiddel aan het begin van de 20ste eeuw in Barcelona. Op het kapiteel aan de linkerkant van de ingang wordt een fietser afgebeeld. Het betreft hier een verwijzing van de beeldhouwer naar Puig i Cadafalch, die op dat moment Casa Amatller aan het bouwen was en zich tussen dit huis en Casa Macaya verplaatste per fiets.

De gevel van het gebouw is gedecoreerd met wit pleisterwerk en een groot aantal beeldhouwwerken die zich voornamelijk situeren rond de ramen en balkons. Aan de decoratie van het huis werkten ondermeer mee: Eusebi Arnau en Alfons Juyol voor de beeldhouwwerken, Manuel Ballarín voor de versieringen in smeedijzer en Joan Paradís voor de sgraffiti (gekraste lijntekeningen ingekleurd met een fresco-techniek).

Casa Macaya werd in 1947 gekocht door de bank La Caixa die er een tentoonstellingscomplex in onderbracht totdat CaixaForum Barcelona in 2002 werd geopend. Daarna was er een tijdje het Wetenschapsmuseum van Barcelona gevestigd toen het eigenlijke museum gesloten was voor vernieuwingswerken en verbouwing tot CosmoCaixa. Momenteel voert men renovatiewerken uit aan het interieur van Casa Macaya maar wat de precieze bestemming wordt van het gebouw is nog niet duidelijk.

Casa Macaya is gelegen vlakbij de halte Verdaguer van de metrolijnen L4 en L5. Vanaf deze plek kun je een aangename wandeling maken langs de Passeig de Sant Joan, richting Arc de Triomf en Parc de la Ciutadella.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten