vrijdag 22 juni 2012

Fotoarchief van Barcelona

Het Arxiu Fotogràfic de Barcelona werd opgericht in 1931 en is gevestigd op de tweede verdieping van het voormalige klooster Convent de Sant Agustí. Het herbergt meer dan 2 miljoen foto’s daterend vanaf 1839 tot heden, voornamelijk met als thema “Barcelona”.

Fotoarchief Barcelona
Het fotoarchief beschikt ondermeer over een zaal om de fotocollecties in te kijken, laboratoria, speciale depots voor het bewaren van de foto’s en een expositieruimte waar regelmatig tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd worden. Tot de collectie behoren foto’s vervaardigd met oude procédés zoals daguerreotypie (afdruk met gebruik van een gepolijste zilveren plaat), amphitypie (op glas) en ferrotypie (op zwart of bruin gelakt blik).

De meeste foto’s uit het Arxiu Fotogràfic handelen over Barcelona, waarbij een aantal onderwerpen uitgebreid aan bod komen zoals de Wereldtentoonstelling van 1888, de heraanleg van de Via Laietana in 1909, de Wereldtentoonstelling van 1929 en de Olympische Spelen van 1992.

De fotocollectie geeft een mooi overzicht van de geschiedenis van de stad en van de Catalaanse fotografie doorheen de jaren. De verzameling van het fotoarchief wordt voortdurend uitgebreid via het stadsbestuur maar ook dankzij de medewerking van privé personen, fotografen, bedrijven en organisaties.

Het Arxiu Fotogràfic bevindt zich aan de Plaça de Pons i Clerch nr 2 (2de verdieping) vlakbij het Parc de la Ciutadella. Je kunt de expositieruimte bezoeken van maandag tot zaterdag van 10 tot 19u, behalve op feestdagen. De toegang is gratis. Kijk voor gedetailleerde informatie over de tijdelijke tentoonstellingen even op de website van het Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten