maandag 18 juni 2012

Casa Àsia en Palau del Baró de Quadras

Aan de Avinguda Diagonal in Barcelona bevindt zich het Palau del Baró de Quadras, het Paleis van de Baron de Quadras. Dit modernistische gebouw werd gerealiseerd door de architect Josep Puig i Cadafalch tussen 1904 en 1906.

Palau Baró Quadras
De industrieel Manuel de Quadras i Feliu werd in 1900 tot baron benoemd en datzelfde jaar gaf hij ook Puig i Cadafalch de opdracht om zijn nieuwe huis in Barcelona te bouwen. Het huis is gelegen op een smal terrein met een gevel aan de kant van de Avinguda Diagonal en een andere aan aan de Carrer de Rosselló. Beide gevels zien er volledig verschillend uit. Dit heeft te maken met het feit dat voor het huis van de baron ook een bestaande huurwoning werd gebruikt uit de Carrer de Rosselló waarvan een aantal elementen na de renovatie intact zijn gebleven.

Oorspronkelijk bevond de residentie van de baron zich op de beneden- en eerste verdieping. De rest van de ruimte werd verhuurd. De gevel aan de Avinguda Diagonal is een voorbeeld van de typische bouwstijl van Puig i Cadafalch, geïnspireerd op de Noord-Europese gotische gevels. In het interieur vindt men een heterogene stijl met gebruik van gotische beeldhouwwerken en gebruik van gekleurde keramiek, met invloeden van de islamitische architectuur.

Aan de bouw van het Palau del Baró de Quadras werkten de beeldhouwers Eusebi Arnau en Alfons Juyol i Bach mee. Verder vind je er smeedijzer van de hand van Manuel Ballarín, Romaanse mozaïeken van Lluís Brú en keramiek van Mario Maragliano.

In 1980 werd het gebouw gerenoveerd en heringericht om er het Muziekmuseum in onder te brengen. In 2001 verhuisde dit museum naar L’Auditori. Sinds 2003 is in het Palau del Baró de Quadras de maatschappelijke zetel van Casa Àsia gevestigd.

Casa Àsia is een cultureel centrum met het doel kennis te verspreiden over de aziatische landen en gebieden aan de Stille Zuidzee. Dat gebeurt aan de hand van culturele activiteiten zoals filmvoorstellingen, kunstexposities en conferenties. Casa Àsia beschikt ook over een mediatheek en bibliotheek. Daarnaast organiseert het academische en economische projecten.

Sinds 2007 beschikt Casa Àsia eveneens over een afdeling in Madrid. Vandaar dat de financiering van dit culturele centrum niet enkel uitgaat van de stad Barcelona, de Catalaanse regering en het Spaanse ministerie voor Buitenlandse Zaken, maar ook van de stad Madrid.

Casa Àsia ligt aan de Avinguda Diagonal nr 373 en is te bereiken met metrolijnen L3 en L5 (halte Diagonal). Je kunt er terecht van dinsdag tot en met zaterdag van 10 tot 20u en op zondag van 10 tot 14u. Kijk voor de agenda en meer achtergrondinformatie over dit culturele centrum even op de website van Casa Àsia.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten