vrijdag 29 juni 2012

Beiaardconcerten in Palau de la Generalitat

Bovenop het Palau de la Generalitat, in het historische centrum van Barcelona, hangt een carillon met 49 bronzen klokken. Dit klokkenspel van 4.898 kg verving in 1976 een ouder en kleiner carillon uit 1927. Het klokkenspel werd gebouwd in Nederland door Petit & Fritsen en gerestaureerd in december 1991.

Beiaardconcerten
Dagelijks om 12 en 18u is het geluid van de klokken hoorbaar in de smalle straatjes rondom. De eerste zondag van de maand, behalve in augustus en september, kun je om 12u ’s middags ook genieten van een beiaardconcert. Op sommige dagen, zoals op de avond van 24 september, de feestdag van La Mercè en ’s middags op 26 december, de feestdag van Sant Esteve, worden er speciale concerten gegeven.

De muziek die gespeeld wordt tijdens de beiaardconcerten is soms klassiek en soms populair. Om optimaal te luisteren naar de concerten kun je terecht in de Pati dels Tarongers (de Patio met Sinaasappelbomen) en in de Galeria Gòtica (de Gotische Galerij) van het Palau de la Generalitat. Via een intern videocircuit kun je er ook de toetsaanslagen in detail volgen. De plaatsen zijn gratis maar beperkt. Ben je geïnteresseerd, kom dan 30 minuten voor aanvang van het concert naar de toegangspoort van het Palau aan de Carrer de Sant Honorat.

Elk jaar in juli wordt ook een internationaal beiaardfestival georganiseerd. Dit jaar is het festival toe aan zijn 19de editie en worden er concerten gegeven op 14, 15, 21 en 22 juli, telkens om 21u.

Op zaterdag 14 juli speelt Gert Oldenbeuving, stadsbeiaardier van het Nederlandse Zutphen en Lochem. Hij brengt ondermeer barokke en populaire Catalaanse melodieën. De dag erna zijn Elizabeth Vitu en Laurent Pie aan de beurt. Zij zijn de beiaardiers van de kathedraal van het Frans-Catalaanse Perpignan. Op het programma staan onder andere traditionele Amerikaanse liedjes en Franse en religieuze muziek.

Op zaterdag 21 juli neemt John Gouwens plaats aan het carillon. Deze beiaardier uit Culver in Indiana, Verenigde Staten, brengt ondermeer filmmuziek en nummers van Catalaanse auteurs. De laatste dag van het festival speelt Anna Maria Reverté, de vaste beiaardier van het carillon van het Palau de la Generalitat. Deze Barcelonese vormt samen met haar Belgische echtgenoot, Koen Van Assche, ook het duo “Reverté i Van Assche”. Op 22 juli speelt zij onder andere muziek van Bach en koor- en tangomuziek.

Gedetailleerde informatie over dit beiaardfestival kun je nalezen op de webpagina van het Festival Internacional de Carilló de Barcelona 2012.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten