vrijdag 15 juni 2012

Watertoren van de Besòs

Binnen enige tijd worden de vernieuwingswerken afgerond aan de voormalige watertoren van de rivier Besòs, de Torre de les Aigües del Besòs, aan de Plaça Ramon Calsina te Barcelona. Na de twee jaar durende renovatie onder leiding van Eduard Simó en Antoni Vilanova staat deze legendarische toren klaar om het icoon te worden van de nieuwe wijk Diagonal Mar aan de noordkust van de stad.

Torre Aigües Besòs
Zowel de toren als het installatiegebouw, Casa de les Vàlvules genoemd, is eigendom van de stad Barcelona maar de financiering van de renovatie werd geregeld door het waterbedrijf Aigües de Barcelona, ook bekend van de Torre Agbar. De bedoeling van dit nieuwe project is informatie te geven over de bevoorrading van drinkbaar water uit de rivier Besòs in een klein museum. Daarnaast zal het gebouw ook beschikken over een uitkijkpunt waarvandaan je een mooi panoramisch uitzicht hebt over Barcelona.

De Torre de les Aigües del Besòs werd gebouwd in 1881-82 onder leiding van de architect Pere Falqués i Urpí met het doel ondergronds water uit de delta van de Besòs te pompen naar een reservoir van 50 meter hoogte. Door middel van de wet van de communicerende vaten zou het drinkwater dan gedistribueerd worden. De toren werd 51 meter hoog en kreeg een diameter van 12 meter.

De watervoorziening begon in 1882 maar het plotse verhoogde zoutgehalte van het water leidde in 1884 tot de stopzetting van de distributie van het water voor menselijke consumptie. Later werd het complex gedurende vele decennia gebruikt om water te voeren naar fabrieken voor industrieel gebruik, ondermeer naar het voormalige staalbedrijf Macosa.

Watertoren Besòs
Bij de renovatie is rekening gehouden met de details van het originele project, waarbij ondermeer de trappen, leuningen en vensters in hun oorspronkelijke staat hersteld zijn en de bijzondere klok bovenaan de toren werd herplaatst. Deze klok gaf niet de uren aan maar de hoeveelheid water die opgeslagen was in de toren.

Er is nog niet bekend wanneer precies dit gerenoveerde complex opengesteld wordt voor het publiek maar waarschijnlijk zal dit in het najaar van 2012 gebeuren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten