donderdag 7 juni 2012

Koninklijk Paleis van Pedralbes

Het Palau Reial de Pedralbes, het Koninklijk Paleis van Pedralbes, staat in het district Les Corts te Barcelona te midden van een grote groene zone. Van 1919 tot 1931 was het de residentie van de Spaanse koninklijke familie bij hun korte verblijven in de stad. Momenteel is in dit gebouw de permanente zetel van de Unie voor het Middellandse Zeegebied gevestigd en biedt het onderdak aan het Keramiekmuseum, het Museum voor Decoratieve Kunsten en het Textiel- en Kledingmuseum.

Palau Reial Pedralbes
De geschiedenis van het paleis gaat terug tot de 17de eeuw, toen het een boerderij was met de naam Can Feliu. Dit landgoed werd in 1862 gekocht door Eusebi Güell, samen met het aanpalende Can Cuiàs de la Riera. Beide terreinen vormden samen de Finca Güell, met een oppervlakte van 30.000 m2.

Eerst bouwde de architect Joan Martorell i Montells er een grote woning en een neogotische kapel, omgeven door prachtige tuinen, en daarna kreeg Antoni Gaudí de opdracht om het huis te vernieuwen en de scheidingsmuur en een toegangspoort, portierswoning en stallencomplex te construeren. Gaudí ontwierp ook een deel van de tuinen van het landgoed.

Eusebi Güell schonk in 1918 een deel van de terreinen en het huis aan de Spaanse kroon uit dank voor zijn benoeming tot graaf. Vanaf dat moment werd het complex omgevormd tot Koninklijk Paleis door de architecten Eusebi Boni en Francesc Nebot. De gevel werd opgetrokken in novecentistische stijl en het interieur werd een mengeling die varieert van Louis XIV tot meer hedendaagse stijlen. De tuinen werden ontworpen door Nicolau Maria Rubió i Tudurí, waarbij een groot deel van de bestaande beplanting intact werden gelaten en diverse fonteinen en standbeelden en zelfs een meer werden aangelegd.

In 1924 werd het complex officieel het Koninklijk Paleis maar toen in 1931 de Spaanse Republiek werd uitgeroepen werd het eigendom van de Stad Barcelona. Die besliste er vanaf 1932 het Museu d’Arts Decoratives, het Museum voor Decoratieve Kunsten, in onder te brengen. In 1937 was het tijdelijk de zetel van de republikeinse regering. Tijdens het Franco-regime (1936-1975) werd het opnieuw de residentie van het Spaanse staatshoofd. Momenteel is het complex eigendom van de Catalaanse regering.

In 1990 werd in het Palau Reial de Pedralbes het Keramiekmuseum gevestigd, wat momenteel een internationaal referentiepunt is voor de traditionele en hedendaagse keramiekkunst.

Daarnaast is er ook nog steeds het Museu de les Arts Decoratives ondergebracht. Daar vind je enerzijds een permanente collectie over product- en industrieel design en anderzijds de Dormitoris Reials, de Koninklijke Slaapvertrekken. Deze kamers bieden een mooi beeld van hoe de aristocratie in Barcelona leefde in het begin van de 20ste eeuw.

Tot slot vind je in dit complex ook het Museu Tèxtil i d’Indumentària, het Textiel- en Kledingmuseum. Hier kun je een wandeling maken door de geschiedenis van de kleding aan de hand van een collectie kledingstukken en accessoires en een selectie grafisch materiaal zoals foto’s en gravures.

Het Palau Reial de Pedralbes ligt aan de Avinguda Diagonal nr 686 en is gemakkelijk bereikbaar met metrolijn L4 (halte Palau Reial). De spectaculaire tuinen zijn elke dag toegankelijk van 10u tot zonsondergang. De musea zijn geopend van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 18 uur. Elke eerste zondag van de maand is de hele dag de toegang tot deze musea gratis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten