maandag 11 juni 2012

Nuttige iPhone en Android apps

Er bestaan heel wat mobiele applicaties die van jouw smartphone een handig hulpmiddel maken om Barcelona te verkennen. In deze post stel ik er twee voor van TMB, de Transports Metropolitans de Barcelona, die het grootste deel van het openbaar vervoer in Barcelona organiseert. Je kunt beide apps gratis downloaden en ze zijn zowel verkrijgbaar zijn voor de iPhone als voor telefoons met het Android besturingssysteem. De toepassingen zijn beschikbaar in het Engels, Spaans en Catalaans.

TMB Virtual
In de eerste plaats heb je TMB Virtual, een app die de nodige hulp biedt bij verplaatsingen met het openbaar vervoer en te voet doorheen Barcelona. TMB Virtual beschikt over diverse functies.

De optie “Where am I” lokaliseert jouw positie en stelt de dichtstbijzijnde bus- en metrohaltes voor op Google Maps. Als je een halte selecteert, komt er informatie te voorschijn over de bus- en metrolijnen die er passeren. Het systeem TMB iBus geeft informatie over de tijd totdat de volgende bus een bepaalde halte aandoet en over eventuele tijdelijke onderbrekingen van de dienst. Je kunt er bovendien het uurrooster van de halte en de route van de buslijn bij raadplegen.

De functie “Going To” laat toe om via Google Maps de route weer te geven om met het openbaar vervoer van een vertrekpunt tot een eindbestemming te geraken. Hierbij wordt de totale reistijd gegeven, de stukken die te voet moeten worden afgelegd en het traject met het openbaar vervoer. Je kunt met TMB Virtual eveneens de routes zien van elke bus- en metrolijn en een plan downloaden in PDF van het metronetwerk.

Tot slot kun je met deze app de bus- en metrohaltes bekijken met Toegevoegde Realiteit (Augmented Reality). Door de camera van de telefoon in een bepaalde richting te houden verschijnt op het scherm, bovenop het reële beeld, informatie over de haltes, de afstand tot de haltes en de lijnen. Als je de telefoon horizontaal houdt, werkt die als een kompas en toont je pijlen met de aanduiding van de te volgen weg naar de halte(s).

De applicatie TMB Virtual is gratis verkrijgbaar in iTunes en in de Google Play Store voor Android.

Voor toeristen bestaat er een specifieke applicatie van de TMB, namelijk de Bus Turístic Virtual app. Hiermee kun je met je smartphone alle haltes van de Barcelona Bus Turístic lokaliseren. Bovendien worden de bezienswaardigheden getoond die zich het dichtst bij jou bevinden, samen met de afstand er naartoe. Als je de telefoon horizontaal houdt, dan leidt een pijl jou naar de geselecteerde bezienswaardigheid, eveneens via het systeem van Toegevoegde Realiteit. Heel handig!

Voor het gratis downloaden van Bus Turístic Virtual kun je eveneens terecht in iTunes en in de Google Play Store voor Android.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten