vrijdag 10 augustus 2012

Casa Calvet

Aan de Carrer de Casp nr 48 staat Casa Calvet, een gebouw met vijf verdiepingen ontworpen door de modernistische architect Antoni Gaudí. Hij bouwde het huis tussen 1898 en 1900 voor een textielfabrikant. De kelder- en benedenverdieping waren bestemd voor de textielhandel en de andere etages deden dienst als woonst.

Casa Calvet
Over het algemeen wordt dit gebouw beschouwd als het meest conservatieve werk van Gaudí. Dit heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat het huis geconstrueerd moest worden tussen twee oudere, reeds bestaande gebouwen en dat de wijk waarin het werd opgetrokken eerder conservatief en traditioneel was.

De symmetrie en het evenwicht in het ontwerp van Casa Calvet is inderdaad a-typisch voor het werk van Gaudí. Daarnaast zijn er wel een aantal modernistische kenmerken aan het huis, zoals de gegolfde vormen van de balkons en de galerij boven de ingang. De kolommen naast de toegang doen denken aan garenklossen en verwijzen naar de textielhandel van de opdrachtgever Calvet.

De gevel is uitgevoerd in hardsteen afkomstig van Montjuïc en de balkons zijn afgewerkt met smeedijzer. Aan de gegolfde top van de gevel staan smeedijzeren kruisen en hangen de beeldhouwwerken van de drie patroonheiligen van het geboortedorp van de heer Calvet, Vilassar de Dalt.

Op de galerij boven de ingang hangt ondermeer een grote “C” wat staat voor de eerste letter van de naam van de eigenaar, een olijftak, symbool voor de vrede, een cipres, symbool voor de gastvrijheid, en een schild van Catalonië. Bovenaan de galerij bevinden zich twee Hoornen des Overvloeds en een ijzeren railing gedecoreerd met paddenstoelen, een eerbetoon aan de hobby van de eigenaar, de mycologie of paddenstoelenleer.

Op de toegangsdeur valt de smeedijzeren klink op in de vorm van een Grieks kruis. Deze werd vervaardigd door Joan Oñós, die vaak samenwerkte met Gaudí. Deze laatste ontwierp eveneens het meubilair van het huis, met naturalistische vormen. Meubelen uit de woonkamer bevinden zich momenteel in het Casa Museu Gaudí in Parc Güell.

Op de benedenverdieping van Casa Calvet is momenteel een prachtig, sfeervol restaurant gevestigd met dezelfde naam. Houd er rekening mee dat de prijzen nogal aan de hoge kant zijn maar de kwaliteit van het eten en de service is uitstekend. Het restaurant is alle dagen geopend behalve op zon- en feestdagen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten