vrijdag 24 augustus 2012

Gezond hapje in Casa Danone

Wist je dat het bedrijf Danone werd opgericht in Barcelona? Dat gebeurde in 1919 door Isaac Carasso. De naam Danone is trouwens afgeleid van de naam van de eerste zoon van de stichter, “Daniel”.

Casa Danone
Ter gelegenheid van de 90ste verjaardag van het merk opende Danone op 20 april 2009 aan de Avinguda Diagonal te Barcelona zijn eerste winkel en eetgelegenheid voor het grote publiek. In de bar van dit Casa Danone kun je een grote variëteit aan yoghurtproducten proeven, in het restaurant worden gezonde menu’s aangeboden en in het bijhorende museum wordt de geschiedenis van de yoghurt verteld.

Casa Danone bevindt zich aan de Avinguda Diagonal nr 477, vlakbij de Plaça de Francesc Macià. De openingsuren zijn: maandag tot vrijdag van 10 tot 24 uur en zaterdag van 11 tot 24 uur. Kijk voor meer informatie over deze originele eetgelegenheid even op de webpagina van Casa Danone.

En voor diegenen die graag wat meer willen weten over de geschiedenis van dit bedrijf...

Danone was eerst een kleine fabriek in de Carrer dels Àngels nr 16, in de Barcelonese wijk El Raval, waar yoghurt werd bereid op ambachtelijke wijze. Oorspronkelijk werd die enkel verkocht in apotheken in Barcelona. De yoghurt werd ’s nachts geproduceerd en ’s morgens vroeg in gekoelde potten naar de apotheken gebracht zodat de klanten ze daar op tijd konden afhalen voor het ontbijt.

In 1929 verhuisde het bedrijf naar Frankrijk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verplaatste Daniel Carasso, de zoon van de stichter, het bedrijf naar New York om te ontsnappen aan de Jodenvervolging. Daar ging hij een samenwerking aan met de Zwitser-Spanjaard Joe Metzger. Hierbij veranderden ze de naam van de onderneming in “Dannon” omdat dat Amerikaanser klonk.

In 1951 keerde Daniel terug naar Parijs om de Spaanse en Franse tak van het bedrijf te leiden. Het Amerikaanse onderdeel van de onderneming werd in 1959 verkocht.

Twee jaar later ging Danone samen met de Franse kaasproducent Gervais. In 1973 fusioneerde Gervais Danone op haar beurt met een bedrijf dat oorspronkelijk glas produceerde maar dat in de jaren 1970 werd omgevormd tot voedingsbedrijf, Boussois-Souchon-Neuvesel (BSN).

In de loop der jaren werden andere voedingsbedrijven opgekocht waaronder de bierproducent Kronenbourg, de waterproducent Evian en de koekjesfabrieken General Biscuit en Nabisco. In 1994 werd de onderneming omgedoopt in Groupe Danone. De activiteiten waren voortaan onder te verdelen in zuivelproducten, dranken en graanproducten.

Sinds 1999 werden diverse bedrijfsonderdelen (opnieuw) verkocht, waaronder de koekjesafdeling aan Kraft in 2007. Tegenwoordig ligt de focus van Danone op “welzijn en gezondheid” en dit is duidelijk te merken in het Casa Danone.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten