dinsdag 28 augustus 2012

Hotel España alias Fonda España

In de Carrer de Sant Pau nrs 9-11, vlakbij de Rambla, is het Hotel España gelegen. Het staat ook bekend onder de naam Fonda España. Het gebouw dateert uit de 19de eeuw en is vooral beroemd omwille van de modernistische decoratie die enkele decennia na de bouw werd aangebracht door de architect Lluís Domènech i Montaner.

Hotel España
De twee broers Joan en Pau Riba openden het eenvoudige pension Fonda España in het jaar 1850. De zaken gingen bijzonder goed en er werd enige decennia later besloten om het pension om te vormen tot volwaardig hotel. Voor de renovatie werd de modernistische architect Lluís Domènech i Montaner aangetrokken. Hij werkte hierbij samen met belangrijke kunstenaars van de modernistische beweging. Het project werd afgerond in 1903.

Hoewel enkel het interieur van het gebouw moest vernieuwd worden, ging de architect bijzonder grondig te werk. De inkomhall van Hotel España werd voorzien van marmeren zuilen, verlichting in messing en sgraffiti (gekraste en ingekleurde lijntekeningen). In de salons van het gebouw kun je mozaïeken met bloemmotieven bewonderen op de muren en plafonds en een albasten haard van vijf meter hoog van de bekende beeldhouwer Eusebi Arnau.

Hotel España beschikt ook over een restaurant. Daar vind je eveneens een uitgebreid versierd interieur. Indertijd was deze zaal gekend onder de naam La Peixera en nu als Saló de les Sirenes. De sgraffiti hier zijn van de hand van de beroemde schilder Ramon Casas. Het meest opvallend hier zijn echter het latwerk en de keramische tegels met de schilden van diverse Spaanse steden. Deze tegels zijn afkomstig van de fabriek Cristòfol Guillamont d’Alcora die later soortgelijke tegels zou produceren voor het Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

In het restaurant van Fonda España kun je terecht voor de Catalaanse mediterrane keuken. De kostprijs per maaltijd ligt rond de 25 euro. Op het dakterras van het gebouw, dat Alaire Ramblas wordt genoemd, kun je elke dag terecht van 16 tot 23 uur voor ondermeer tapas en cocktails.

Er worden in dit hotel-restaurant ook rondleidingen met gids georganiseerd waaraan je kunt deelnemen voor 5 euro. Gasten van het hotel en het restaurant betalen slechts de helft. Kijk voor de data en uren van de bezoeken even op de website van Hotel España.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten