vrijdag 31 augustus 2012

Wolkenkrabbers in de Olympische Haven

Twee van de bekendste iconen van Barcelona zijn de torengebouwen aan de Olympische Haven, de Torre Mapfre en Hotel Arts. Beide werden geconstrueerd naar aanleiding van de Olympische Spelen van 1992 en zijn symbolen geworden van de urbanistische vernieuwing van de stad in die periode. Het zijn de hoogste gebouwen van Catalonië.

Wolkenkrabbers Barcelona
Hotel Arts werd opgericht tussen 1991 en 1992. Het gebouw is 154 meter hoog en bestaat uit 44 verdiepingen. De toren werd ontworpen door de architect Bruce Graham en bestaat uit groen- en grijsgekleurd glas en een externe structuur van wit metaal. Tijdens de Olympische Spelen was er een Bed & Breakfast gevestigd. In 1994 opende er het luxehotel van Ritz-Carlton. Naast een vijfsterrenhotel bevat het gebouw ook 28 luxeappartementen op de bovenste verdiepingen. Op de topverdieping bevindt zich een restaurant van de chef Sergi Arola, een oud-leerling van de beroemde kok en gastronoom Ferran Adrià.

De Mapfre-toren is eigendom van de verzekeringsmaatschappij met dezelfde naam. Het gebouw is eveneens 154 meter hoog en telt 42 verdiepingen. Er bevinden zich ondermeer 40.000 m2 kantoren van Mapfre en andere bedrijven. Op de benedenverdieping is een winkelcentrum gelegen. Het gebouw werd opgericht in 1992 en ontworpen door de architecten Iñigo Ortiz i Enrique de León. De toren ziet er uit als een gigantische spiegel waarop de grond gereflecteerd wordt.

Vlak naast deze twee wolkenkrabbers bevindt zich een reusachtige goudgekleurde vis van de hand van de Canadees-Amerikaanse architect Frank Gehry, ondermeer bekend van het Guggenheim Museum in Bilbao. Deze constructie van 35 bij 56 meter is vervaardigd uit steen, staal en glas. De koperkleurige metalen platen die de schubben van de vis voorstellen zorgen ervoor dat de sculptuur fel weerkaatst in het zonlicht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten