dinsdag 4 september 2012

De slakken-huizen

Op de hoek van de Carrer de Tamarit en de Carrer d’Entença, vlakbij de Avinguda del Paral•lel, staan twee opvallende modernistische huizen. Deze hebben een gezamenlijke gevel waarop slakken worden afgebeeld in verschillende vormen, maten en kleuren. Om die reden worden deze huizen de “Cases dels Cargols” genoemd. De plannen voor het gebouw werden gemaakt in 1895 en de constructie ervan vond plaats tussen 1888 en 1910.

Cases Cargols

De decoratieve slakken vind je er zowat overal terug. Sommige slakken zijn geschilderd, andere zijn vervaardigd uit steen, metaal of terracotta. Ze worden voorgesteld al zittend op bladeren of ze zitten geïntegreerd in de smeedijzeren relingen van de balkons of de deurklinken. Daarnaast vallen ook de gebeeldhouwde friezen op aan de kroonlijsten en de plantaardige en plattelandsmotieven in de gevel.

Naar verluidt was de oorspronkelijke eigenaar van dit gebouw, een boer die woonde aan de voet van de heuvel Montjuïc, op slakkenjacht toen hij een heuse gouden schat vond. Met het geld dat hiervan afkomstig was, liet hij het gebouw neerzetten. Als dank liet hij de slakken op vele plekken afbeelden aan de buiten- en binnenkant van de huizen.

Aangezien de twee “Cases dels Cargols” op een hoek liggen hebben ze allebei een verschillend adres: Carrer de Tamarit nr 89 en Carrer d’Entença nr 2. Ze bevinden zich niet ver van de halte Poble Sec van de groene metrolijn L3.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten