donderdag 13 september 2012

Theater Poliorama

Op de benedenverdieping van het gebouw aan de Rambla nr 115 vind je het populaire Teatre Poliorama. In ditzelfde pand is ook de Koninklijke Academie voor Wetenschappen en Kunsten gevestigd. De eerste jaren na de ingebruikname van dit gebouw, in 1894, deed de benedenverdieping dienst als lokaal voor allerhande activiteiten die geld in het laatje moesten brengen voor de Academie.

Theater Poliorama

In 1899 werd vervolgens op deze plek de bioscoop Cine Martí in gebruik genomen. Het was de eerste zaal in Barcelona die speciaal ingericht werd met als doel er films te draaien. In 1903 sloot het lokaal haar deuren maar in 1906 ging het in vernieuwde vorm opnieuw open, onder de naam Cine Poliorama. Er werden vanaf dan afwisselend films geprojecteerd en theaterstukken gespeeld. Er konden 630 toeschouwers plaatsnemen.

De zaal werd in 1937 omgevormd tot Teatre Català de la Comèdia en vanaf dan werden er nog uitsluitend theaterstukken opgevoerd, voornamelijk van Catalaanse auteurs. Na het beëindigen van de Spaanse Burgeroorlog (1936-39) kocht de onderneming Balaña het pand. Het ging opnieuw open als bioscoop onder de vroegere naam Cine Poliorama. De succesvolste jaren van de filmzaal waren de jaren 50 en 60.

In 1963 werd het lokaal tijdelijk gesloten en gerenoveerd. Het ging opnieuw open als gecombineerde film- en theaterzaal. Vanaf 1976 deed het nog uitsluitend dienst als theater en daarom veranderde de naam in Teatre Poliorama. Tussen 1982 en 1984 onderging de zaal een nieuwe renovatie en werd het aantal zitplaatsen uitgebreid tot 671.

De daaropvolgende jaren, tot 1994, vonden er voorstellingen plaats van het Teatre Nacional de Catalunya van de Catalaanse regering, waarvoor toen een zalencomplex werd aangelegd op een andere plaats in Barcelona. In 1994 kwam Teatre Poliorama opnieuw in privé-handen.

Tegenwoordig wordt de zaal uitgebaat door Tres por Tres, het bedrijf van twee theatergezelschappen. Op de affiche staan voornamelijk musicals en toneelstukken. Een overzicht van de huidige programmering van dit theater vind je op de website van Teatre Poliorama.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten