maandag 17 september 2012

Winkelstraat Portal de l’Àngel

In het historische centrum van de stad, vlakbij Plaça de Catalunya, ligt één van Barcelona’s drukst bezochte winkelstraten, de Avinguda del Portal de l’Àngel, kortweg Portal de l’Àngel genoemd. Deze brede wandelstraat is bijzonder populair. Naar huurprijs gemeten is het zelfs de tweede duurste straat van Spanje, ná de Calle Preciados in Madrid.

Portal Àngel

In de Portal de l’Àngel vind je boetieks en winkelketens zoals Zara en Massimo Dutti. Heel opvallend is de H&M Store in het gerenoveerde voormalige hoofdgebouw van het gasbedrijf Gas Natural. Daarnaast ligt er nog een afdeling van de Spaanse grootwarenhuisketen El Corte Inglés, die trouwens ook over een grote vestiging beschikt op Plaça de Catalunya. Regelmatig staan er kraampjes met ambachtelijke producten of brocanterie. En zowat elke dag van het jaar treden er straatmuzikanten of –artiesten op.

Hoewel deze straat in de loop der jaren diverse namen kreeg, dateert de benaming Portal de l’Àngel al uit de middeleeuwen. Volgens één verhaal zit het als volgt. Op de stadsmuur hier vlakbij werd elk jaar op 2 oktober een granaatappelmarkt gehouden. Dit deed men om aan te geven dat dit de eerste dag was waarop dit fruit officieel gegeten konden worden. Zwangere vrouwen aten een granaatappel en vroegen aan Sant Àngel (een standbeeld van “de Heilige Engel”) om bescherming van hun verwachte kind.

Het standbeeld van Sant Àngel verhuisde later, samen met de granaatappelmarkt, naar de Barcelonese wijk Hostafrancs. Desondanks kunnen we nu nog een beeldhouwwerk van Sant Àngel zien in de Portal de l’Àngel, in de zijgevel van het gebouw van de Banco de España. Het is een werk van Àngel Ferrant (1891-1961). Deze was geboren in Madrid maar bracht een groot deel van zijn leven door in Barcelona. Toen hij op hogere leeftijd wou terugkeren naar Madrid, schonk hij aan de stad dit beeldhouwwerk.

Sommigen menen echter dat de naam Portal de l’Àngel een andere herkomst heeft. In de 15de eeuw was deze plek de toegangspoort tot de stad. Volgens de legende verscheen er een engel aan de Valenciaanse dominicaanse prediker Sant Vicenç Ferrer toen die Barcelona bezocht in 1419. Deze engel zou toen duidelijk gemaakt hebben dat hij waakte over de stad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten