maandag 24 september 2012

Kasteel met de Drie Draken

In het Parc de la Cuitadella staat een modernistisch gebouw dat geconstrueerd werd in 1887-1888. Het ontwerp is van de hand van de architect Lluís Domènech i Montaner. Het paviljoen diende oorspronkelijk als café-restaurant voor de Wereldtentoonstelling van 1888. Het gebouw wordt Castell dels Tres Dragons genoemd, wat Kasteel met de Drie Draken betekent.

Castell Tres Dragons

Het Castell dels Tres Dragons was één van de voornaamste paviljoenen van de Wereldtentoonstelling. Echter, door een vertraging tijdens de werken en een onenigheid tussen de architect en de uitbater van het café moest op het laatste moment de leiding van het project nog overgedragen worden aan Josep Forteza. Deze werkte het gebouw af in augustus 1888, kort voor de aanvang van de Wereldtentoonstelling.

Het Castell dels Tres Dragons is nagenoeg vierkant, beschikt over vier torens in de hoeken en bestaat voornamelijk uit baksteen en gelamineerd ijzer. Bovenop het gebouw staan kantelen. Op de bovenkant van de gevels kun je keramische decoratie zien met blauwe tekeningen op een witte achtergrond. Hierop worden dieren, planten en diverse dranken afgebeeld. Oorspronkelijk waren er ook een aantal gebrandschilderde glazen. De grootste ervan bevond zich aan de hoofdgevel. Deze werd echter vernield tijdens een bombardement in de Spaanse burgeroorlog.

Na afloop van de Wereldtentoonstelling bleef het pand leeg staan, tot in 1891 de burgemeester van Barcelona aan Domènech i Montaner vroeg om het gebouw zodanig aan te passen dat er een geschiedkundig museum in gehuisvest kon worden. Tijdens de werken veranderde men onder andere het interieur. In 1892 werd het gebouw voorlopig in gebruik genomen om er de 400ste verjaardag van de ontdekking van Amerika te kunnen vieren.

Vanaf 1920 gaf het gebouw onderdak aan de Museu de Zoologia de Barcelona, een onderdeel van een netwerk van vier musea voor natuurwetenschappen in de stad. In 2010 werden een groot deel van de collectie overgebracht naar het nieuwe Museu Blau, dat in maart 2011 werd ingehuldigd. Het Castell dels Tres Dragons werd omgevormd tot wetenschappelijke zetel van het museum met laboratoria en studieruimten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten