vrijdag 28 september 2012

Kerk van Bethlehem

Aan de Rambla staat een barokke kerk met de naam Església de Betlem, wat Kerk van Bethlehem betekent. Het was de kerk van de Barcelonese jezuïeten totdat deze in 1767 uit Spanje verjaagd werden. Tegenwoordig is dit het gebedshuis van de parochie van Onze-Lieve-Vrouw van Bethlehem.

Kerk Bethlehem

Het gebouw is gelegen op de plek waar eerder, tussen 1553 en 1671, een andere kerk had gestaan. De constructie ervan vond plaats tussen 1680 en 1729 maar aan de binnendecoratie werd nog gewerkt tot 1855. Tussen 1772 en 1878 was er een seminarie gevestigd voor de opleiding van priesters, het Seminari Conciliar de Barcelona.

In 1936, tijdens de Spaanse burgeroorlog, staken anarchisten de kerk in brand en daarbij gingen vele waardevolle kunstwerken verloren. Tot op dat moment was de Església de Betlem waarschijnlijk het weelderigst gedecoreerde kerkgebouw van Barcelona. Het orgel dat er sinds 1911 stond werd toen ook vernietigd.

De Kerk van Bethlehem ligt parallel aan het deel van de Rambla dat Rambla dels Estudis wordt genoemd en beschikt over één schip. De hoofdingang bevindt zich aan de zijstraat Carrer del Carme. Naast deze ingang staan beeldhouwwerken van de heilig verklaarde jezuïeten Ignatius van Loyola en Franciscus Borgia.

Boven de toegangspoort bevindt zich een voorstelling van de geboorte van Jezus, met een verwijzing naar Bethlehem. Helemaal links aan de hoofdgevel, op de hoek van het gebouw, kun je de beeltenis zien van de jezuïet Franciscus Xaverius. In de gevel aan de kant van de Rambla zijn er twee deuren. Boven de ene hangt een sculptuur van het kind Jezus en boven de andere een afbeelding van een jonge Johannes de Doper.

De Església de Betlem is dagelijks te bezoeken van 8u30 tot 13u40 en van 18 tot 21u. Een zaal in het gebouw wordt tegenwoordig trouwens gebruikt voor exposities. Zo kun je er rond de kerstperiode een verzameling kerststallen bekijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten