maandag 10 september 2012

Palau Ramon Montaner

Aan de Carrer de Mallorca nr 278 staat een modernistisch huis dat gebouwd werd in opdracht van Ramon de Montaner i Vila (1832–1921). Hij was één van de twee eigenaars van de bekende drukkerij Montaner i Simón. Zijn zakenpartner Francesc Simón had eerder op een aangrenzend terrein al een residentie laten bouwen.

Palau Ramon Montaner

Het Palau Ramon Montaner werd in 1889 ontworpen door de architect Josep Domènech i Estapà. Toen er al twee verdiepingen van het gebouw geconstrueerd waren, kwam er echter omwille van meningsverschillen een eind aan de samenwerking tussen de eigenaar en de architect. De rest van het project kwam in handen van Lluís Domènech i Montaner, die al eerder het gebouw voor de drukkerij Montaner i Simón had ontworpen. Dit gebouw bestaat trouwens nog steeds en tegenwoordig is er het museum van Antoni Tàpies gevestigd.

De nieuwe architect van het Palau Ramon Montaner hield zich vooral bezig met de constructie van de derde verdieping en de inrichting en afwerking van de residentie. Hij kreeg hierbij de assistentie van een andere modernistische architect, Antoni Maria Gallissà i Soqué. De tuin kwam aan de zijkant van het gebouw te liggen, zoals het gebruikelijk was bij de eerste huizen van de Passeig de Gràcia. De bouw van het huis werd afgerond in 1893.

De plafonds in het bovenste deel van het gebouw zijn gedecoreerd met glazen mozaïeken die de geschiedenis van de drukpers weergeven. Het interieur is uitbundig versierd met ondermeer beeldhouwwerken van de modernistische kunstenaar Eusebi Arnau, houten sculpturen en gebrandschilderd glas.

In 1980 werd het Palau Ramon Montaner gerestaureerd door de architect Marc Carbonell om er de vertegenwoordiging van de Spaanse regering in Catalonië te kunnen vestigen. Je kunt een bezoek te brengen aan dit gebouw. Sinds juli 2012 is dat weliswaar enkel mogelijk voor groepen en ná reservatie. Reserveren kan via het telefoonnummer 0034 933177652.

Tot slot wil ik nog even vermelden dat de dichtstbijzijnde metrostations de volgende zijn: Diagonal (metrolijnen L3 en L5) en Verdaguer (lijnen L4 en L5).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten