dinsdag 6 november 2012

Casa Museu Gaudí

In het wereldberoemde Parc Güell staat het huis waar de architect van het park, Antoni Gaudí, woonde tussen 1906 en 1925. Sinds 1963 is hier het Casa Museu Gaudí gevestigd. Dit kleinschalige museum beschikt over een collectie persoonlijke spullen van de architect, meubelen en andere objecten die door hem werden ontworpen en kunstwerken van artiesten uit zijn kennissenkring. Sinds 1992 behoort het museum bij de stichting die verantwoordelijk is voor de bouw van de Sagrada Família, de Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família.

Casa Museu Gaudí

Aan het pad rond Casa Museu Gaudí staat een pergola die door Gaudí zelf werd ontworpen. Daarnaast staan er een aantal fragmenten van andere realisaties van de architect: traliehekken van Casa Vicens en Casa Milà en een smeedijzeren kruis van de Finca Miralles. Daarnaast vind je er keramiek ontworpen door de modernistische kunstenaar Josep Maria Jujol i Gibert.

In de hall van Casa Museu Gaudí staat een bronzen borstbeeld van Gaudí. Op de beneden- en eerste verdieping kun je de collectie over de architect bekijken. Hier vind je ook de Sala Güell – Jujol – Berenguer, genoemd naar drie sleutelfiguren uit het leven van de architect. Hier stelt men allerlei voorwerpen tentoon die met hen te maken hebben.

Op de volgende verdieping bevindt zich de Biblioteca Enric Casanelles die gespecialiseerd is in de studies over Gaudí, en waar ondermeer 30.000 kunstcatalogi worden bewaard. Deze ruimte is enkel te bezoeken op afspraak.

In de kelder van het gebouw werden vroeger voedsel en drank bewaard. Daarnaast bevindt zich een kleine ruimte die dienst deed als septische tank. Tegenwoordig is de kelderverdieping niet toegankelijk voor het publiek maar wordt die gebruikt als archief.

De openingstijden van het museum zijn: van oktober tot maart van 10 tot 18u en van april tot september van 10 tot 20u. Op 25 en 26 december en op 6 januari is het huis toegankelijk van 10 tot 14u. Op 1 januari is het Casa Museu Gaudí, net als de meeste bezienswaardigheden in Barcelona, de hele dag gesloten.

Het dichtstbijzijnde metrostation is Lesseps (lijn L3) maar uiteraard stopt hier ook de Bus Turístic. Meer gedetailleerde info over Antoni Gaudí en de geschiedenis van dit museum kun je nalezen op de website van Casa Museu Gaudí.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten