dinsdag 20 november 2012

Keramiek in het Picasso Museum

Tot eind maart 2013 organiseert het Picasso Museum van Barcelona een expositie met meer dan 40 keramieken kunstwerken van Pablo Picasso. Jacqueline, de tweede echtgenote van de artiest, schonk deze objecten aan het museum 30 jaar geleden. De tentoonstelling kreeg dan ook de naam “Keramiek van Picasso. Een geschenk van Jacqueline aan Barcelona”.

Keramiek Picasso

Picasso creëerde de kunstwerken tussen 1947 en 1965. Ze maken niet enkel de belangrijke rol duidelijk die keramiek speelde in het leven van de kunstenaar, maar illustreren ook zijn relatie met Jacqueline. Deze vrouw inspireerde Picasso op bijzondere wijze bij het vervaardigen van zijn keramiek.

Pablo Picasso leerde de traditionele keramiektechnieken aan in het atelier Madoura te Vallauris, in het zuidoosten van Frankrijk. Hier leerde hij trouwens ook Jacqueline kennen, die er verkoopster was. De artiest gebruikte deze traditionele technieken op een baanbrekende wijze. Voorbeelden hiervan zijn de potten in de vorm van een vrouwenlichaam of een uil, of borden die veranderen in menselijke gezichten. Deze unieke objecten werden duidelijk ontworpen om te worden tentoongesteld als kunst.

Naast de kunstwerken kun je in de expositie ook ondermeer foto’s zien van Picasso aan het werk in het keramiekatelier. De tentoonstelling “Keramiek van Picasso. Een geschenk van Jacqueline aan Barcelona” loopt nog tot 1 april 2013. Ze maakt deel uit van de viering van de 50ste verjaardag van het Picasso Museum van Barcelona, in maart 2013.

Het museum, inclusief tijdelijke expositie, is van dinsdag tot en met zondag toegankelijk van 10 tot 20u. Elke zondag van 15 tot 20u en elke eerste zondag van de maand zelfs van 10 tot 20u is de toegang gratis. Meer informatie kun je nalezen op de website van het Picasso Museum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten