vrijdag 2 november 2012

De Wallace fonteinen

In Barcelona vind je een aantal typische fonteinen uit het einde van de 19de eeuw. Het gaat over de zogenaamde Wallace fonteinen. Deze stadsfonteinen beschikken over vier vrouwenbeelden als pilaren die een koepel dragen waaruit water spuit. Deze ornamenten werden in 1872 ontworpen door de Franse beeldhouwer Charles Auguste Lebourg in opdracht van de Engelse kunstliefhebber en miljonair Sir Richard Wallace.

Wallace fonteinen

De heer Wallace wou een fontein laten bedenken die de universele verbondenheid van de mensen weergaf. Hij wou hiermee ook bijdragen aan het oplossen van het watergebrek dat ontstaan was in Parijs tijdens de Frans-Pruisische oorlog van 1870-71.

In Parijs kwamen er tientallen van deze fonteinen te staan en daarom denkt men bij Wallace fontein al snel aan deze stad. Echter, de Engelse miljonair bestelde er honderden van en gaf ze cadeau aan diverse andere steden, zoals Bordeaux, Nantes, Toulouse, San Sebastian en Londen. Ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling van 1888 kreeg ook Barcelona er 12 van.

Van de 12 exemplaren blijven er in de stad slechts twee originele over die bekeken kunnen worden door het grote publiek, namelijk op de Rambla aan de ingang het Wassenbeeldenmuseum en op de kruising van de Gran Via de les Corts Catalanes met de Passeig de Gràcia. Deze laatste werd in de maanden juni en juli van 2012 volledig gerenoveerd.

Ik vermeld er graag bij dat er in Barcelona nog andere fonteinen van dit type staan maar dat zijn alle copieën van het originele model.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten